ISPARTA - MURAT YOLCU

Dünyanın en zorlu askeri eğitimleri arasında gösterilen ve Isparta Eğirdir Dağ Komando Okulunda verilen Komando İhtisas Kursu'nun ikinci aşaması olan "Kara komando harekatı"nda komando adayları, sarp araziler, derin kanyonlar ve bazen bellerine kadar gelen suyun içinden geçerek, senaryo gereği düşmanı hiç beklemedikleri anda yok etti.

Isparta'nın Eğirdir ilçesinde kurulu Dağ Komando Okulu ve Eğitim Merkez Komutanlığı, sadece komando olmak isteyenlere eğitim verilen bir merkez. Komando İhtisas Kursu olarak verilen eğitimlere gönüllük esasına göre katılım sağlanıyor.

Zorlu doğa koşullarında dayanıklılıkları test edildi

Sadece subay ve astsubayların başvurabildiği kursa gönüllü olarak girilse de kursiyerler, komando olmak için uzun, bir o kadar da çetin bir süreçten geçmek zorunda.

Okulda şubat ayında gerçekleştirilen "Derin kar ve şiddetli soğuklarda muharebe harekatı"nın ardından kursiyerler, kursun en zor safhası olarak görülen "Kara komando harekatı"na katıldı. Kursiyerlerin teknik ve taktik özelliklerini geliştirmek amacıyla yapılan harekatta, komando adaylarının zorlu doğa koşullarında dayanıklılıkları test edildi.

40 kilogramlık teçhizat taşıyorlar

Harekat gereği sırtlarındaki 40 kilogramlık yük ve teçhizatlarıyla yüzlerce kilometre yol yürüyen kursiyerler, 2 bin 922 metre yükseklikteki Dedegöl Dağı'na tırmandı, kanyon içerisinde bellerine kadar gelen suda ilerledi. Yaklaşık 2 ay süren harekat, kursiyerlerin safha boyunca öğrendiklerini sergilediği tatbikatla sona erdi.

Tatbikat, kursiyerlerin uçarbirlik harekatıyla düşman topraklarının derinliklerindeki bir bölgeye helikopterle indirilmesiyle başladı. Düşman taktik komuta merkezi imhası emri ile bölgeye sızmak için harekete geçen komandolar, sızma aşamasında düşman kuvvetlerinin hiç tahmin edemeyeceği noktaları kullanmaya karar verdi.

Yüzlerce kilometre süren yürüyüşün ardından derin bir vadi içindeki kanyona girmek isteyen komando adayları, hedeflerine ileri dağcılık yöntemleri kullanarak ulaştı. Kanyon içerisinde zaman zaman bellerine kadar gelen suda ilerlemek zorunda kalan kursiyerler, hedefleri olan düşman taktik komuta merkezi noktasına yakın bir yere ulaştı.

Düşman kuvvetlerle gireceği sıcak çatışma öncesi son hazırlıklarını yapan komando adayları, düşman unsurları ile sıcak çatışmaya girdi ve düşman taktik komuta merkezini imha etti.

Kaynak: AA