İngiliz Financial Times (FT) gazetesi, önceki sabah geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybeden Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç’a dün sayfalarında bir analizle yer verdi. Gazete Mustafa Koç’u, “Ankara’nın laik elite öfkesine göğüs geren bir iş adamı” olarak nitelendirdi.

FT’nin “Şirketler ve Piyasalar” ekindeki yazı, gazetenin Türkiye muhabiri Mehul Srivastava ve selefi Daniel Dombey’nin imzalarını taşıyor.

Yazıda, Türkiye’de kökleri İslamcı geleneğe giden mevcut hükümetin ülkenin laik elitinden memnun olmadığı, Türkiye’nin en büyük iş ailesinin başında bulunan Mustafa Koç’un da bu kesimin sembolü olarak görüldüğü yorumu yapılıyor.

Payı büyük

Yazıda, Koç Holding’in kurucusu Vehbi Koç’un 1926’da 8 dolar sermaye ile iş hayatına atıldığı, holdingin 1990’lı yılların sonunda Türkiye’nin Gayri Safi Yurt İçi Hasılası’ndaki payının yaklaşık yüzde 20 olduğu belirtiliyor.

Mustafa Koç’un 2003’te babasının yerine Koç Holding’in başına geçtiği, 2014 yılı itibarıyla holdingin gelirlerinin 31 milyar dolar olduğu da ekleniyor. Üstelik “Yıllarca bazı ihalelerin iptaline, vergi müfettişlerinin baskınlarına ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Errdoğan’ın kamuoyu önünde holdinge veryansın edip durmasına karşın...”

Gazetenin vurguladığı bir diğer nokta da, Koç Holding bünyesindeki şirketlerin İstanbul Borsası’ndaki paylarının yaklaşık yüzde 20, Türkiye’nin ihracatındaki paylarının da yaklaşık yüzde 10 olması.

Elitler değişiyor

Financial Times’taki yazıda, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Koç Holding’i, 2013’teki Gezi protestoları sırasında göstericileri barındırmakla suçladığı, ilerleyen haftalarda yaklaşık 200 vergi müfettişinin şirketin hesaplarını denetlediği hatırlatılıyor.

Koç Holding’in 2013’te kazandığı köprü ve otoyolların işletme hakkına yönelik 5 milyar 700 milyon dolarlık ihalenin iptali, Mustafa Koç’un ertesi yıl ABD’de yaptığı bir konuşmada Erdoğan yönetiminde “Türkiye’nin kurumlarının zayıfladığını” ve bunun Türk ekonomisini olumsuz etkilediğini söylemesi, Koç’un aynı yıl Hürriyet gazetesine verdiği bir demeçte, “Ülkemiz ve halkımız temiz siyaseti hak ediyor” demesi de hatırlatılıyor yazıda.

Yazı şu satırlarla noktalanıyor: “Koş Holding, Türkiye Orta Doğu’nun en büyük ve dinamik ekonomisine sahip olurken, uluslararası ortaklıklarla dönüşümden geçti. Aynı dönemde ise Koç Holding’in ‘Ülkenin önde gelen iş ailesi’ olma statüsü, Erdoğan’ın desteklediği Anadolu kökenli yeni bir elitin yaratılması ile yavaş yavaş azaldı. Bu elit, eski düzene karşı oluşturulmuştu ve o düzenin tepesinde de Koç vardı.”

Bill Ford’dan Mustafa Koç’a duygusal mesaj

Ford Motor Company Yönetim Kurulu Başkanı Bill Ford’dan Mustafa Koç’un vefatının ardından açıklama geldi.

Mustafa Koç’un vefatının ardından uzun yıllardır Koç Topluluğu ile çalışan Ford Ailesi’nden de bir mesaj geldi. Ford Motor Company Yönetim Kurulu Başkanı Bill Ford, “Mustafa Koç, olağanüstü bir lider, tam anlamıyla dürüst bir insan, Ford’un uzun yıllardır sadık bir dostu ve ortağıydı” diye konuştu. Ford, Mustafa Koç’u, Henry Ford ve Vehbi Koç’a kadar uzayan dostlukta, yalnız iş ortağı olarak değil, dostu olarak da özleyeceğini dile getirdi.

Koç ailesi taziyeleri kabul ediyor

Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç’un vefatı dolayısıyla Koç Ailesi, taziyeleri Divan Otel’de kabul ediyor. İş, sanat ve siyaset dünyasından birçok kişi aileye başsağlığı dileklerinde bulundu. Koç ailesi, geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybeden Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç için taziyeleri Divan Otel’de kabul ediyor. Aralarında Eski Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt, CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin, Sanatçı Ajda Pekkan, Zülfü Livaneli, TÜSİ- AD Başkanı Cansen Başaran- Symes, Milli Takım Teknik Direktörü Fatih Terim, İş adamı Ali Sabancı, İş adamı Faruk Süren, Gazeteci Fatih Altaylı, Gazeteci Nazlı Ilıcak’ın da bulunduğu yüzlerce kişi Koç ailesine başsağlığı dileklerinde bulundu. Sanatçı Zülfü Livaneli basın mensuplarına yaptığı açıklamada, “Çok temiz yürekli iyi bir insanı kaybettik. Herkes, bütün herkes çok üzgün. Allah rahmet eylesin” diye konuştu. Aile önceki gün yaptığı açıklamada, taziyeleri dün de dahil 7 gün boyunca Elmadağ Divan Oteli’nde saat 16.00-19.00 arası kabul edeceğini duyurmuştu.

Erdoğan: Altay tankını konuştuk

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç’un ölümüyle ilgili soruya, “Kader planı işliyor. Yaşa falan bakmıyor” diyen Erdoğan, bir gün önceki görüşmeyi anlattı. Erdoğan, “Bir gün önce Mustafa Bey ve Ali Bey bendeydiler. Hatta şakalaştık. Kilo verdiğinden bahsettik. Dedim alkolü azalttın mı? Evet dedi. Altay tankını konuştuk. Kendilerine Allah’tan rahmet diliyorum. Türk sanayisinde ciddi bir performans sergilediler. Çok önemli bir atak vardı” dedi. Öte yandan, Bursa’daki TOFAŞ fabrikasında, holding ve şirket flamaları yarıya indirildi.

Örnek oldu

Kibar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar: Çok başarılı hayırsever bir işadamını, aynı zamanda iyi bir aile babasını ve dostu kaybetmenin derin üzüntüsünü yaşıyoruz. Sayın Mustafa Koç’un vizyonu, ilkeleri, mütevazı kişiliği iş dünyasına her zaman örnek olmuştur.

Rol modeldi

TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu: “Türkiye, tüm girişimcilere rol model olan, on binlerce insanın evine ekmek götürmesine vesile olan, ekonomimizin en önemli aktörlerinden birisini kaybetmiştir. Üzüntümüz çok büyük.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr