Türkiye Komünist Partisi üyelerinin ve dostlarının bir araya geldiği etkinlik sosyalizm mücadelesinde hayatını kaybedenler için gerçekleştirilen saygı duruşu ve ardından söylenen Enternasyonal marşıyla başladı.

Gerçekleştirilen etkinliğin açılış konuşmasını yapan TKP Ankara İl Sekreteri Metin Uçak sözlerine TKP'nin 92 yıllık mücadelesinde emeği geçen herkese teşekkür ederek başladı.

Türkiye Komünist Partisi'nin çok sayıda yerde yeni örgütler açtığını belirten Uçak, "92. yılımızı Türkiye'ye mal ederek kutladığımız için mutluyuz" dedi.

AKP'nin gelmiş geçmiş en örgütlü burjuva iktidarı olduğunu söyleyen Uçak, "Ancak bundan sonra konuşmamız gereken AKP iktidarının Türkiye'yi dönüştürme olanakları değil, bu iktidarın nasıl yıkılacağı olmalıdır" şeklinde konuştu.

"AKP iktidarının kimyasını mecliste kimse bozamadı, seçim dönemleri bozamadı, daha iyi burjuva siyaseti yapma iddiasında olanlar bozamadı, emperyalizme 'biz sizin işinizi AKP'den daha iyi görürüz' diyenler bozamadı" diyen Metin Uçak, AKP iktidarının kimyasını bugüne kadar ancak mücadele edenlerin; TEKEL işçilerinin, kadınların, öğrencilerin, Alevilerin bozabildiğini vurguladı.

AKP'nin kimyasının ancak halkçı bir aydınlanma mücadelesiyle bozulabileceğini ifade eden Uçak, "Bunun için çalışıyoruz, hepimize kolay gelsin" diyerek sözlerine son verdi.

Ardından sözü Atılım döneminde TKP MK üyeliği yapmış olan Ulvi Oğuz aldı. Oğuz o dönem yaptığı örgütlenme faaliyetlerinden bahsederek genç TKP’lilere deneyim aktarımında bulundu.

TKP’nin her zaman gençlere önem verdiğini ve gençler arasında örgütlenmek istediğini söyleyen Oğuz,”Şimdi görüyorum ki burada çok sayıda genç yoldaşımız var bu durum bana umut veriyor” dedi.

Son zamanlarda Türkiye toplumundaki durağanlığın kalkacağına dair kimi işaretlerin görüldüğünü söyleyen Oğuz, “Son zamanlarda hiç hak aramamış insanların sokağa çıktığını görüyoruz. Bu durum bir eğilimi temsil ediyor. AKP’nin geriletilebileceğini gösteriyor” diye konuştu.

Ulvi Oğuz’un ardından sözü İlerici Gençlik Derneği’nin eski Sıhhiye sorumlusu Sükun Öztoklu aldı.

TKP’nin 1920’de Bakü’de kuruluşunu, Mustafa Suphi ve yoldaşlarını hatırlatarak sözlerine başlayan Öztoklu, “Umutsuz ve örgütsüz yılların ardından yere düşmüş bayrağı kaldıran TKP bugün 92 yaşında” dedi.

Ülkenin gericilik, bağnazlık, milliyetçilik ve piyasacılıkla kötürümleştirildiği ve buna karşı mücadele edilmesi gerektiğini vurgulayan Öztoklu, gençlere seslenerek “Bizim zamanımızda komünist olmamak zordu, ama siz gençler bugün en zor koşullarda vurdum duymazlığa, bağnazlığa ve liberallere karşı mücadele ediyorsunuz, bütün gençleri tek tek gözlerinden öpüyorum” dedi.

Ardından TKP Lise Bürosu Üyesi Uğur Kayrak söz aldı.

“AKP’nin 'özgürlük ve demokrasi' yalanlarına hiçbir zaman kanmadık bunu dostlarımıza da anlatmaya çalıştık. Bugün artık AKP’nin yalanları açığa çıkmıştır” dedi.

AKP’nin bütün yalanlarına rağmen halka boyun eğdiremediğini belirten Kayrak, “Bu güne kadar hep işbirlikçilerin sözü söylendi. Bundan sonra emekçiler konuşacak” diye konuştu.

24 Ağustos’ta hayata veda eden TKP üyesi devrimci spor emekçisi Metin Kurt da yoldaşları tarafından unutulmadı. Yoldaşları Metin Kurt’u, “Çizgi Metin gözün arkada kalmasın, sol çizgi boş kalmayacak” pankartıyla andı.

Nazım Hikmet’ten ve Ahmed Arif’ten şiirlerin de okunduğu etkinlik, TKP Parti Marşı’nın okunmasıyla son buldu.

(soL-Ankara)