Çanakkale kutlamaları ve Newroz etkinlikleriyle ilgili gerilimin yaşandığı saatlerde Ankara’da hızlı bir trafik vardı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Keçiören’deki evinde MİT Müsteşarı Hakan Fidan, Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ ve Adalet Bakanı Sadullah Ergin ile biraraya geldi.

Alınan bilgiye göre MİT Müsteşarı Fidan, Newroz kutlamaları ile ilgili istihbarat raporları ve Suriye konusunda Erdoğan, Ergin ve Bozdağ’ı bilgilendirdi. Fidan, iki saat süren toplantının ardından evden ayrılırken, görüşme ‘üçlü zirve’ olarak devam etti. İstihbarat birimlerinin, PKK’nın Newroz’u provoke edeceğine ilişkin raporları doğrultusunda geçen hafta cuma günü sekiz ilde yapılan operasyonlarda 59 kişi gözaltına alınmış ve birçok patlayıcı ele geçirilmişti. Önümüzdeki ay açıklanması beklenen dördüncü yargı paketi de zirvenin bir diğer konusuydu. Adalet Bakanı Ergin, dördüncü yargı paketi ve binlerce kişinin tahliyesine neden olacak olan üçüncü yargı paketi hakkında Başbakan’ı bilgilendirdi. TBMM Adalet Komisyonu’nda olan üçüncü yargı paketindeki Terörle Mücadele Kanunu (TMK), Türk Ceza Kanunu (TCK) ve Ceza Muhakemesi Kanunu (CMK) ile ilgili maddelerin yasalaşması halinde yürümekte olan Ergenekon ve KCK davalarında binlerce sanığın tahliye edilmesi bekleniyor.

Haber için gittikleri Suriye’de istihbarat örgütü El Muhaberat tarafından alıkonulan iki Türk gazetecinin ardından dün de Türk TIR şoförü 33 yaşındaki Mustafa Üçtaş, İdlip kentinde açılan ateş sonucu hayatını kaybetti. Bu iki olayla birlikte Suriye için insani yardım koridoru çalışmaları da gündeme geldi.