Ankara Valiliği yaptığı açıklamada, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nda bazı dernek ve oluşumlarca 1. TBMM önünde yapılacak basın açıklaması sonrasında bazı cadde ve meydanlarda yapılacak yürüyüş ve gösterilerin yasalara aykırı olduğu belirtirken, eylemi organize edenler ve katılımcılar hakkında yasal işlem yapılacağını duyurdu. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Basın yayın kuruluşları münteşir haberlerinden bazı dernekler ve resmi niteliği bulunmayan oluşumlar tarafından yapıldığı anlaşılan duyurular ile vaki başvurulardan ’29 Ekim Seferberlik Yürüyüşü’ ve ’Vatan ve Cumhuriyet için Halk Buluşması’ adı altında illerden Ankara’ya gelerek 29 Ekim 2012 Pazartesi günü ankara’da Ulus 1. TBMM önünde kitlesel basın açıklaması yapılması ile ana cadde ve meydanlarda yürümek suretiyle kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenlemek istendiği öğrenilmiştir.

2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu hükümleri uyarınca, ankara İlinde toplantı ve gösteri yürüyüşü yapılacak yerler önceden belirlenmiş ve ilan edilmiştir. Kanunların işbu açık hükümleri karşısında, Ulus 1. TBMM önü ile ana cadde ve meydanlarda gereekesi ne olursa olsun hiçbir eylemin gerçekleştirilmesi yasal olarak mümkün değildir.

Ankara ilinde 2911 Sayılı Kanun hükümlerine göre bildirimde bulunulması ve daha önceden ilan edilen yasal meydan, açık alanlar ile kapalı yerlerde yapılmak istenen toplantı ve gösteri yürülüşleri demokratik ve hukuki anlayış içerisinde elbette değerlendirilmektedir.

Bu duruma göre, Ankara ilinde 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı günü bazı dernek ve resmi niteliği bulunmayan oluşumlar tarafından organize edileceği duyurulan yürüyüş eylemi, 2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na açıkça aykırıdır. Anayasa ve Kanunların açık olarak yasaklandığı durum, tutum ve eylemler demokrasinin güvencesi altında olamaz ve Ankara İlinde hiçbir kanunsuz eylem, gerekçesi ne olursa olsun, kabul edilemez.

Kaldı ki Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kuruluşunun 89. yıl dönümü, tüm Ankaralıların katılımıyla engin sevinç ve coşku içinde kutlanacaktır. İnsanlık tarihinin, milletlerin sarsılmaz ortak iradesi ile kaderlerini böylesine kendi elleriyle ve kanlarıyla yazdığına çok nadir şahit olduğu ve Türk milletinin tarih sahnesinde yeniden dirilişini sembolleştiren Cumhuriyet Bayramı, ulusal anlam ve estetiği içinde Ankara’da Ulusal ve Resmi Bayramlar Yönetmeliği’ne uygun olarak belirlenmiş etkili ve yaygın programlarla kutlanacaktır. 29 Ekim 2012 Pazartesi günü Ankara’da başkaca herhangi bir program uygulaması da yapılmamaktadır.

Ankara ilinde işbu yasal olmayan eyleme tevessül edilmesi halinde, meydana gelebilecek her türlü olaylardan ve doğabilecek zararlardan, organize edenler ile söz konusu eyleme katılanlar sorumlu olacaktır. Kanunsuz eylem güvenlik güçlerince engellenecek ve eylemi organize edenler ile katılanlar hakkında da gerekli yasal işlemler yapılacaktır" ifadesine yer verildi.

DHA - Görkem DERVİŞ