ANKARA (ANKA) - Ankara Barosu Seçim Hukuku ve Güvenliği Merkezi ile cumhurbaşkanlığı seçimini yakından izleyecek, oy kullanmaya ilişkin vatandaştan gelen soruları yanıtlayacak
Ankara Barosu'ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, barı seçimlerin hukuki zeminde ve güven ortamı içinde gerçekleşmesine katkı sağlamak için hazırlıklarını tamamladı. Baro tarafından kurulan "Seçim Hukuku ve Güvenliği Merkezi", 10 Ağustos günü vatandaşların seçime ilişkin sorularını yanıtlayacak.
Merkezin daha önce 30 Mart Mahalli İdareler Seçimlerini izlemek üzere faaliyete geçtiğini ve bu süreçte vatandaşın yoğun ilgisiyle karşılaştıklarını belirten Ankara Barosu Başkanı Avukat Sema Aksoy, "Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin de sağlıklı ve güven ortamında geçmesini sağlamak üzere çalışacaklarını söyledi. Demokrasinin vazgeçilmez unsurlarından birisi olan seçimin güvenliğinin sağlanması sandık dışı arayışları ortadan kaldıracaktır" dedi. Özellikle son seçimlerde karşılaşılan sorunlar karşısında çok fazla deneyim kazandıklarını belirten Aksoy, sorunların giderilmesi noktasında kamuoyunda avukata ve barolara karşı güven oluştuğunu ve vatandaşın verdiği oya sahip çıkıldığını bilmesinin demokrasi açısından son derece önemli olduğunu vurguladı.

-20 AVUKAT GÖREV YAPACAK-

Seçim hukukuna ilişkin eğitim alan 20 avukatın dönüşümlü olarak görev yapacağı Merkeze vatandaşlar, 10 Ağustos Pazar günü 312 416 72 00 (10 hat) numaralı telefonlardan ulaşabilecek. Merkezde görevli avukatlar, soruları yanıtlamanın yanı sıra, vatandaşın çözemeyeceği bir durumda, araçla sandık yerine ulaşarak durumu tespit ve tutanak altına alabilecek. Başkentte 3 milyon 607 bin 785 seçmenin oy kullanacağını belirten Aksoy, Seçim Hukuku ve Güvenliği Merkezi'nin, Ankara'nın tüm ilçelerinde faaliyet göstereceğini söyledi. Son dönemde seçim güvenliğini tehlikeye düşürecek ve demokratik seçim ortamını zedeleyici gelişmeler yaşandığını savunan Aksoy, seçim atmosferinin normalleşmesine katkı sağlamak adına Seçim Hukuku ve Güvenliği Merkezi'ni kurduklarını söyledi. Aksoy, "Ankara Barosu Başkanlığı kurduğu bu merkez ile seçimlerin hukuki zeminde ve güven ortamı içinde gerçekleşmesi, vatandaşların iradesinin özgürce sandığa yansıması, seçmenin oy hakkının serbestçe kullanabilmesi için yasal koşulların yerine getirilmesi ve takibine katkı sağlayacaktır" dedi. Aksoy, engelli bir vatandaşın nasıl oy kullanacağına veya sandıktan fazla zarf çıkması gibi durumlara ilişkin birçok sorunun cevabını vatandaşların Seçim Hukuku ve Güvenliği Merkezi'ne ulaşarak bulabileceğini söyledi. (ANKA)
(YE/ÖZK)