Yıllardır askerler tarafından işletilen ve geliri Anıtkabir için harcanan kafeterya, özel bir şirkete kiralandı. Askeri yetkililer, yeni yönetmeliğe göre hareket ettiklerini söyledi Kafeteryayı kiralayan şirketin sahibi SÖZCÜ'ye 3 yıllığına en iyi teklifi verdiğini belirtti

Ülkemizde ulusal bayramları kutlatmamak için her türlü engellemeler yapılırken, Anıtkabir'de de değişiklik özelleştirmeyle başladı. Kurulduğu günden bu yana askerler tarafından işletilen, geliri Anıtkabir ve Atatürk'ün tanıtımı için harcanan kafeterya, özel bir şirkete, Özsüt'e kiralandı.

‘ANITKABİR TEHLİKE ALTINDA'

Ankara'ya geldiğinde mutlaka Anıtkabir'e giden ve kafeteryasında çay içen İzmirli Sıla A. son gidişinde kafeteryada önemli değişiklikler olduğunu fark edince sevindi. Ancak, işletmenin askerlerden alınıp özel bir şirkete verildiğini öğrendi. Anıtkabir yetkililerinden de bilgi alan Sıla A., özelleştirmeye karşı “Anıtkabir tehlike altında” adıyla Facebook sayfasında imza kampanyası başlattı. Şu ana kadar 993 kişi kampanya için imza attı. Yorum yapanlar da “Atamız'ın rant kapısı olarak kullanılmasını istemiyoruz”, “Anıtkabir işletmesi, özelleştirilmemesi gereken, tüm Türk ulusuna ait kutsal bir mekandır” görüşlerini aktardı.

VATANDAŞ DURUMUN FARKINDA DEĞİL

Yeni menüye göre, bir bardak çay 1.50, kahve 2, nescafe 4, meyve suyu, ayran, simit 1.25, sütlü tatlı 8 ve tost 4 lira. Askerlerin işlettiği dönemde ise fiyatların daha düşük olduğu belirtildi ve içerde işletmeyle ilgili herhangi bir not bulunmadığı için yurttaşlar, kafeteryanın yine askerler tarafından işletildiğini sanıyor. Firma da ürünlerin ve fiyatlarının yazılı olduğu “menü”nün kapağına ve iç kısımlarına “Anıtkabir Komutanlığı” yazıp, özelleştirme olduğunu gizlemeye çalışıyor.
SÖZCÜ'nün görüştüğü askeri yetkililer Kantin Yönetmeliği'nde yapılan değişiklikle işletmelerin, işletme kısmının kiraya verilebileceğini, bunun ilk uygulamalarının da başladığını belirtti.

MENÜNÜN KAPAĞINDA “ANITKABİR KOMUTANLIĞI” YAZDIĞI İÇİN ÖZELLEŞTİRME BİLİNMİYOR Kafeteryanın askerlerin işlettiği dönemde fiyatlarının daha düşük olduğu belirtildi. Firma ürünlerin ve fiyatlarının yazılı olduğu “menü”nün kapağına ve iç kısımlarına “Anıtkabir Komutanlığı” yazıp, özelleştirme olduğunu gizlemeye çalışıyor.

MENÜNÜN KAPAĞINDA “ANITKABİR KOMUTANLIĞI” YAZDIĞI İÇİN ÖZELLEŞTİRME BİLİNMİYOR
Kafeteryanın askerlerin işlettiği dönemde fiyatlarının daha düşük olduğu belirtildi. Firma ürünlerin ve fiyatlarının yazılı olduğu “menü”nün kapağına ve iç kısımlarına “Anıtkabir Komutanlığı” yazıp, özelleştirme olduğunu gizlemeye çalışıyor.

Anıtkabir kafeteryasını işletmeye başlayan MNU Gıda firmasının sahibi Uğur Güner, kafeteryayı 3 yıllığına en iyi teklifi vererek kiraladığını belirtti. Güner, SÖZCÜ'ye şunları söyledi: “Karlı bir iş değil. Eğer isteyen varsa hemen devredebilirim.” Lübnanlılar tarafından alınan Özsüt'ün, binlerce bayisinden biri olduğunu kaydeden Güner, “Başka markaların da bayiliğini yapıyorum” dedi.

Saygı ÖZTÜRK/Sözcü