TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nun çalışmalarını tamamlaması için ikinci kez mart sonuna kadar tanınan sürenin dolması, yeniden ‘zaman’ tartışması başlattı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın komisyonun çalışma süresinin dolduğunu açıklaması dikkatleri bugün TBMM Başkanı Cemil Çiçek başkanlığında yapılacak toplantıya çevirdi. Toplantıda, komisyonun kaderi belirlenecek.

Başbakan Erdoğan’ın yeni anayasa çalışmalarıyla ilglili muhalefet partilerine verilen sürenin dolduğunu belirterek, “100 küsur zaten maddeyi görüşebildiler. Bunların içinde mutabık kaldıkları madde sayısı 30 küsur. Yani bu kadar. Biliyorsunuz tarih aslında 2012 sonuydu. 2012’nin sonunda ziyaret ettiler. ‘Peki’ dedik. Bizim kendi kanaatimizi kendilerine bildirdik. Diğerleri bildirdiler. Onlar ‘Ucu açık’ dediler. Ucu açık olduğu zaman bu, iş sulandırmadır. Eğer hakikaten samimiyseniz, kararlıysanız tarih verirsiniz. Dolayısıyla oldu oldu, olmadığı takdirde alternatiflerin peşinde koşalım” demesi komisyonun geleceği ile ilgili tartışmaları yeniden gündeme getirdi.

Toplantı bugün
Başbakan Erdoğan’ın sözlerinin ardından komisyon masasının nisan ayı içerisinde dağılacağı görüşü kulislerde konuşulmaya başlandı. Komisyonun bugün Meclis Başkanı Çiçek başkanlığında yapılacak toplantısında yapılan çalışmalar ve komisyonun kaderi enine boyuna tartışılacak.

AK Parti’nin ise yeni bir takvim belirlediği, yeni anayasa müzakerelerini nisan ayı içerisinde sonlandırma kararı aldığı ifade ediliyor. AK Parti Genel Merkezi’nde çalışmalarını yürüten Anayasa Komisyonu’nun Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığı son toplantıda, yeni bir tarih belirlenmemesi kararını aldığı öğrenildi. AK Parti, masadan kalkan taraf olmamak için Meclis Başkanı Çiçek’in komisyon çalışmalarını sonlandırması seçeneğini masaya koydu. Bu plana göre Çiçek, komisyon üyeleriyle toplanarak, gelinen noktayı özetleyecek ve Uzlaşma Komisyonu’nu dağıtacak. Ancak bu planın bugün gerçekleştirilen toplantıda hayata geçirilip geçirilmeyeceği bilinmiyor.

AK Parti, uzlaşma sağlanamaması halinde kendi anayasa teklifini masaya sürmeye hazırlanıyor. Bugüne kadar anayasanın ‘Temel Hak ve Hürriyetler’, ‘Yasama’, ‘Yürütme’ ve ‘Yargı’ bölümlerine ilişkin tekliflerini hazırlayan AK Parti’nin hukukçularından oluşan komisyon, ‘Başlangıç’ ve ilk dört maddeyi kapsayan ‘Temel İlkeler Bölümü’ne ilişkin taslaklarını tamamlayarak görüşe sunacak.

CHP : Başkanlıktan vazgeç
Uzlaşma Komisyonu’nun CHP’li üyesi Atilla Kart ise bugün gerçekleştirilecek toplantıda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve hükümetin tavrını eleştireceğini belirterek, “Başbakan ve hükümet odaklı belirsizlikler var. Bir başkanlık taslağı var. Bu taslak belirsizliğin temel nedeni. Komisyon olarak gündemimize hâkimiz. Hem takvim hem de içerik olarak. Bugüne kadar tartıştığımız madde sayısı 120 maddeyi buldu. 35 civarı uzlaşı var. Başkanlık taslağı geri çekildiği takdirde parlamenter sistemde ciddi mutabakat sağlanacak” dedi.


Haber: RİFAT BAŞARAN-Radikal