Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin milletvekilleri ve yöneticilerinin katılımıyla Abant'ta gerçekleştirilen çalışma toplantısının ikinci gününde konuştu.

Yeni anayasa tartışmalarına değinen Kılıçdaroğlu, anayasanın sıradan bir yasa olmadığını vurguladı. "Anayasa bütçe yasası, nasıl sıradan bir yasa değilse, anayasa da sıradan bir yasa değildir." diyen Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti: "Anayasa bir devletin çatısını organizasyonunu belirler. Anayasa bir devletin felsefesini ideolojisini ortaya koyar. Anayasa evrensel hukukla bir halkın nasıl iç içe geçtiğini, dokuların nasıl uyuştuğunu ortaya koyan bir belgedir. O nedenle anayasalar bir siyasal partinin veya sadece parlamentoda bulunan siyasal partilerin tek başlarına kotarabilecekleri bir hukuk metni değildir."

Anayasanın toplumun her kesimine hitap eden bir belge olmak zorunda olduğuna dikkat çeken Kılıçdaroğlu, "Parlamento'da olan, olmayan siyasal partiler, Parlamento'da işlevi olmayan, ama toplumun arasında güçlü olan sivil toplumun görüşlerini almak zorundadır. İşçinin, çiftçinin, memurun, esnafın, bunların örgütlerinin görüşlerini almak zorundadır." diye konuştu.

Anayasanın temel özelliğinin, eline anayasa kitapçığını alan her yurttaşa 'evet bu benim anayasamdır' dedirtebilecek bir belge olması gerektiğine vurgu yapan Kılıçdaroğlu, "Anayasa çalışmalarını daha dikkatli daha sistematik, dünyayı gözleyerek, hukuku evrensel hukuku gözleyerek, insan haklarını demokrasiyi gözleyerek, toplumu daha ileriye taşıyan belgeler olduğunu unutmamız gerekiyor. Komisyonlar çalışacak. Bizler de komisyonlara destek vereceğiz." şeklinde konuştu.

Seçim öncesinde bazı projeler açıkladıklarını kaydeden Kılıçdaroğlu, o dönemde açıkladıkları projelere iktidar partisinden çeşitli tepkiler geldiğini hatırlattı.

Kılıçdaroğlu şunları kaydetti: "En büyük tepki, 'Efendim bu projelerin hiç bir inandırıcılığı yok. Bunlar doğru değildir' demişlerdi. Seçimler bitti. Bakın bizim projelerimize AKP sahip çıkmaya başladı. Bu ne demektir? Bizim ürettiğimiz projeler ölçülüp tartılan, halka güven vermesi için üzerinde uzun süre emek verilen projelerdir. Onlar da gördüler ki evet bu projeler uygulanabilir. Şimdi biz bunlarla ilgili olarak kanun teliflerimizi de vereceğiz. Bunların komisyonlarda görüşülmesi için çaba da harcayacağız. Mücadelemizi yapacağız." ifadelerini kullandı.
 

(Cihan)