METİN ARSLAN 
 
Yüksek Mahkeme, Balyoz davasında 18 yıl hapis cezası alan Korgeneral Korcan Pulatsü’nün ‘uzun tutukluluk’ itirazını, bireysel başvurunun yürürlüğe girdiği 23 Eylül 2012 tarihinden önce tutuklama kararının verilmesi sebebiyle reddetti. Pulatsü’nün adil yargılanmadığı iddiasıyla yaptığı başvuru da Balyoz davasının Yargıtay aşamasında bulunması sebebiyle bu aşamada kabul edilmedi.
 
Anayasa Mahkemesi, önceki gün yaptığı toplantıda, uzun tutukluluk ve yargılamayla ilgili 6 dosyayı karara bağladı. Adli suçlardan dolayı 5 yıldır tutuklu bulunan sanıkların tutukluluk süresini uzun bulan AYM, bu kişilerin hak ihlaline uğradığına hükmetti. Böylece Yüksek Mahkeme, adli davalarda azami tutukluluk süresinin 5 yıl olarak uygulanacağını kaydetti. Anayasa Mahkemesi, Yargıtay’ın daha önceki kararlarında ‘suç sayısı fazlaysa tutukluluk süresi artar’ şeklindeki içtihadını ise benimsemedi. CMK’ya göre de adli suçlarda azami tutukluluk süresi 5 yıl olarak düzenleniyor.
 
AYM, Balyoz darbe planı davası sanığı Korgeneral Pulatsü’nün uzun tutukluluk ve adil yargılanmanın ihlali başvurularını ise reddetti. Pulatsü’nün, bireysel başvuruların başladığı 23 Eylül 2012’den önce verilen tutuklama kararıyla ilgili başvurduğunu belirten Yüksek Mahkeme, zaman bakımından yetkisizlikten ret kararı verdi. Pulatsü’nün adil yargılanma hakkının ihlal edildiği iddiasını da değerlendiren Anayasa Mahkemesı, davanın Yargıtay aşamasında bulunduğunu ve kesinleşmediğini belirterek bu aşamada kabul etmedi.
 
AYM’nin uzun tutuklulukla ilgili verdiği son kararlar, bu konuda 27 Haziran 2013’te aldığı ilke kararlarının uygulanacağını gösterdi. Buna göre, ağır cezalık adli suçlarda azami tutukluluk süresi 5 yıl, terör ve darbe suçlarında ise 10 yıl olarak uygulanacak. Anayasa Mahkemesi ayrıca, yerel mahkeme kararı sonrası hükümlü konumuna geçen kişilerin başvurusunu da inceleyecek. Bu kişilerin tutukluluğu azami süreyi geçtiyse ihlal kararı verilebilecek. AYM kaynakları da, “Yargılama sürerken tutuklulukla ilgili başvuruları kabul edeceğiz. Yargı yolunun tüketilmesini beklemiyoruz. Aynı yargılamada birden fazla suç olsa bile azami sınır 5 yıl. Terör suçlarında 10 yıl. Azami süre konusunda iç hukukla bağlıyız.” ifadelerini kullandı. Yüksek Mahkeme’nin ilke kararlarında belirttiği esaslar Ergenekon ve 28 Şubat davalarındaki sanıklar için de emsal teşkil edecek.
ZAMAN