TBMM- Anayasa Mahkemesini yeniden yapılandıran tasarı, TBMM Anayasa Komisyonunda görüşülüyor.

AK Parti İstanbul Milletvekili Burhan Kuzu başkanlığında toplanan Komisyon, ``Anayasa Mahkemesinin Kuruluşu ve Yargılama Usulleri Hakkında Kanun Tasarısı``nı, Alt Komisyon metni üzerinden görüşüyor. Kuzu, ilk sözü Alt Komisyon Başkanı, AK Parti Sakarya Milletvekili Ayhan Sefer Üstün`e verdi.

Üstün, alt komisyonda, tasarının en tartışmalı konuları olan ``bireysel başvuru`` ve ``and içme`` metninin de bulunduğu 36 maddesinde değişiklik yapıldığını belirterek, bu değişiklikler yapılırken Yargıtayın görüşünden yararlandıklarını, ancak bütün itirazları tasarıya yansıtmanın mümkün olmadığını söyledi.

Daha sonra söz alan MHP Konya Milletvekili Faruk Bal, görüntü alınmasının ardından kameraların salondan çıkarılmasına tepki gösterdi. Komisyon Başkanı Kuzu`nun ``geçmişte o yöntemi de denedik`` demesi üzerine Bal, ``Sesinizi yükseltmeyin, karşınızda üniversite öğrencisi değil, milletvekili var. Sizi nezakete davet ediyorum`` karşılığını verdi. Kuzu da ``Bırak Allah aşkına`` dedi.

``Eskiden HSYK, Yargıtay, Danıştay için `iktidarın arka bahçesi` deniliyordu, şimdi bunlar iktidarın ön bahçesi oldu`` ifadesini kullanan Bal, 387 üyeli Yargıtay ve 160 üyeli Danıştayın üye sayısı itibarıyla Guinness Rekorlar Kitabı`na gireceğini savundu. Son dönemde yargıda yapılan değişiklikleri ``bağımsız ve tarafsız yargıya kara leke sürülmesi`` olarak nitelendiren Bal, ``Türkiye`de yargı yandaş kurum haline getiriliyor`` dedi.

SİLİVRİ`NİN TEMYİZİ GARANTİ ALTINA ALINIYOR

CHP Konya Milletvekili Atilla Kart da son zamanlarda yargıyla ilgili düzenlemelerle, Adalet Bakanlığı kadrolarının Anayasa Mahkemesi, Yargıtay ve Danıştaya taşındığını ileri sürerek, bunun ilk tezahürünün yüksek yargı organlarına üye seçimlerinde görüldüğünü söyledi.

Yargıtay 11. Hukuk Dairesi başkanlık seçiminde 153 boş oy çıktığını hatırlatan Kart, ``Bu nasıl bir tesadüftür? 1-2 gün önce üye olanlar gelip blok halinde boş oy kullanıyor. Bununla gelecek döneme ilişkin mesaj veriliyor`` dedi.

Kart, iktidarın, ``Silivri ve benzeri siyasi kimliği ağır basan yargılamalardaki hukuksuzluğun temyiz aşamasını da garanti altına almak istediğini`` ileri sürerek, kadrolaşma sayesinde, ``Silivri dediniz ama bakın üst mahkeme de bu kararları tasdik etti`` denileceğini söyledi.

Yargıtay ve Danıştayda Adalet Bakanlığı eliyle yapılan atamalardan sonra, mayıs ve haziranda Yargıtay, Danıştay ve Cumhuriyet Başsavcılığı seçimlerini kontrol etmenin temel hedef olduğunu kaydeden Kart, şöyle konuştu:

``Memurlaştırılan yargıçlar tetikçilik yapacak, yapacakları başka şey yok. Onun için onların tazminat sorumluluğunu ortadan kaldırmak gerekiyor. Onlar artık yargıç olmaktan çıkmış, memurlaştırılmışlardır. Onlara dokunulmazlık vermek gerekiyor. Onlara tanınan bu dokunulmazlığın yanında, ayrıca soruşturmaları yapacak, yargılamalara esas teşkil eden hazırlık soruşturmalarını, dokümanları oluşturacak Adalet Bakanlığı ve HSYK müfettişlerine de bu dokunulmazlığı tanımak gerekiyor.``

TORPİL İÇİN KANADOĞLU`NA GİTTİM

AK Parti Kastamonu Milletvekili Musa Sıvacıoğlu, kendisinin geçen dönem Şemdinli Araştırma Komsiyonu Başkanlığı yaparken, Kart`ın, komisyonla ilgili bir konuda Ankara`da yargıya yaptığı başvurunun reddedilmesinin ardından Sincan Ağır Ceza Mahkemesine başvurduğunu belirterek, ``Osman Kaçmaz sizin tetikçiniz miydi? Hiçbir yargı camiası tetikçilikle suçlanamaz. Eğer yargı siyasallaşmışsa, HSYK taraflı davranmışsa bu CHP`nin koalisyon ortağı olduğu dönemlerdir`` dedi.

Adalet Bakanlığında 12 yıl çalıştığını, o dönem yapılan bir seçimde, Bakanlık Müsteşarı olan Yusuf Kenan Doğan`ın yanındaki Vural Savaş`a ``bak şimdi şu seçilecek, bu seçilecek`` diye fısıldadığını anlatarak, ``Vural Savaş, buna kızıp istifa edip ayrıldı oradan. Yine o dönem bakan olan Mehmet Moğultay`ın kadrolaşma ile ilgili sözlerini kim gizleyebilir?`` diye konuştu.

Sıvacıoğlu`nun, o dönemde yapılacak bir seçim için dönemin Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu`nun yanına gittiğini söylemesine CHP Manisa Milletvekili Şahin Mengü, ``Ayıp etmişsin, niye baskı yapıyorsun?`` demesi gülüşmelere yol açtı. Sıvacıoğlu, ``Evet, torpil için gittim. Ama başvurum hiçbir gerekçe gösterilmeden reddedildi. 367 ve diğer konulardaki görüşleriyle Kanadoğlu`nun nereyle bağlantılı olduğu ayan beyan ortada. Yargı şimdi gerçek hüviyetine kavuştuğu, siyasallaşmadan kurtulduğu için hazmedilmiyor`` dedi.

Sıvacıoğlu`nun konuşmasının ardından söz alan Kart, ``Vural Savaş`tan söz ettiniz, Müsteşar`a direndiğini teyit ettiniz. Bugün de o yargıç tipine ihtiyaç var`` dedi.

Tasarının görüşmeleri sürüyor.

AA