ANAYASA Mahkemesi (AYM) Genel Kurulu, ‘ahlaksızlık’ iddiasıyla TSK’tan atılınca intihar eden Üsteğmen Nazlıgül Daştanoğlu gibi FETÖ mağduru 7 subayın bireysel başvurusunu dün kabul etti ve ihlal kararı verdi.

AYM, raportörün özel hayatın ihlal edildiği yönündeki raporu doğrultusunda, başvuran subayların “Anayasanın 20. maddesindeki özel hayatın gizliliği haklarının ihlal edildiğine” hükmetti. Karar üzerine 7 subaya TSK’ya dönüş yolu açıldı. Karar AYM Genel Kurul kararı olduğu için benzer şekilde FETÖ mağduru olarak TSK’yla ilişiği kesilen subaylara ihlal kararıyla geri dönüş yolunu açan bir içtihat olma özelliği de taşıyor.

15 Temmuz’a giden süreçte FETÖ bazı subayları TSK’dan atmak için disiplin silahını kullanmıştı. Çok sayıda subay ‘disiplinsizlik’ gerekçesiyle TSK’dan atılmıştı. Mağdurların önemli bir bölümü de özel hayatları yasadışı izlenen subaylardan oluştu. Bu subaylar “genel ahlaka aykırı davranışlarda bulundukları” iddiasıyla ihraç edildiler. Çoğu isimsiz e-postalar ve ihbarlarla haklarında soruşturma açılıp TSK ile ilişikleri kesilen bu subaylardan 7’si askeri yargıdan sonuç alamayınca, AYM’ye başvurdular. FETÖ mağduru 7 subay bireysel başvurularında, “Ahlaki durumları gerekçe gösterilerek, TSK’dan ilişiklerinin kesildiğini, bu işleme karşı açtıkları davaların reddedilmesi nedeniyle özel hayatın gizliliği haklarının ihlal edildiğini” savundular.


http://www.hurriyet.com.tr/feto-magduru-7-subaya-ahlaktan-donus-40248214