İki bölüm halinde gerçekleştirilen toplantıların ilk bölümünde “Anayasada Temel Sorun” konusunda beyin fırtınası ve arama çalışması yapıldı. İkinci bölümde ise “Anayasada Savunma” konusunda çalışma gerçekleştirildi.
İlk bölüme, Ankara Barosu mensubu 11 avukatın yanı sıra, İstanbul Barosu’ndan, Av. Muazzez Çörtelek, Av. Başar Yaltı, Av. Abdurrahman Bayramoğlu ve Tekirdağ Barosu’ndan Av. İ. Güneş Gürseler olmak üzere toplam 15 avukat katıldı. Toplantıyı moderatör olarak meslektaşımız Av. Bahattin Yavuz yönetti.
Beyin fırtınası yöntemiyle belirlenen 163 başlık üzerinde 3 ayrı grubun yaptığı tespitlerin ortak değerlendirme toplantısıyla 7’ye indirilmesiyle ilk çalışma sona ermiştir.
İlk bölümün sonunda ortaya çıkan, “Anayasada Temel Sorun” kapsamındaki 7 başlık;
1-    Yerinden Yönetim,
2-    Kuvvetler Ayrılığı,
3-    Zorunlu Din Eğitimi,
4-    Anayasada Etnik, Dini ve İdeolojik Vurgu,
5-    İnsanlığa Karşı Suçlarda Zamanaşımı,
6-    Kadınlara Pozitif Ayrımcılık,
7-    Adil Yargılanma Hakkı
olarak belirlendi.
Anayasada Savunma başlıklı ikinci bölüme, moderatör dışında 12 avukat katıldı. Bu bölümde beyin fırtınasıyla belirlenen 65 başlık, çalışma sonunda;
1-    Yargının kurucu unsuru olarak savunma,
2-    Silahların eşitliği ilkesi,
3-    Staja kabul ve staj bitiminde sınav şartı
başlıkları öne çıktı.
Yeni Yaklaşımlar Platformu olarak, bu ve benzeri çalışmaların devamına karar verilmiş olup, önümüzdeki süreçte ne tür çalışmalar yapılacağı ve takvim konusunda bilgilendirme ayrıca yapılacaktır.
Öte yandan, toplantıda öne çıkan konuları, Yeni Yaklaşımlar İnternet Sitesi üzerinden tartışmaya açma konusundaki ön çalışmalarımız sonlandığında, ayrıca duyurulmak suretiyle konuların tartışılması sağlanacaktır.
Yeni Yaklaşımlar