TBMM - Meltem Öztürk

CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, anayasa çalışmalarının süreye sıkıştırılamayacağını savunarak, 'Bu, iktidar partisinin dayatması olur' dedi.

Gök, çalışmalarına bu hafta başlaması beklenen TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonuna ilişkin, AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

Uzlaşma Komisyonunda kararların oybirliğiyle alınmasını ve çalışma süresinin kısıtlanmamasını isteyen Gök, anayasaların, iktidar partisinin dayatması ve süre kısıtlamasıyla sonuçlandırılacak çalışmalar olmadığını söyledi.

Gök, şöyle devam etti:

'İktidar partisinin, özgürlükçü bir anlayışın daha başından önüne set çekmek suretiyle kendi arzuladığı anlayışı görüştürmek istediği anlaşılıyor. Oysa anayasalar, toplumun tüm katmanlarının, sadece Anayasa Uzlaşma Komisyonunda olan partilerin değil, dışarıdaki siyasi partilerin, pek çok sivil toplum örgütünün, herkesin görüşünün yansıması gereken metinlerdir. Bu nedenle böyle alelaceleye getirilmiş, bir süreye sıkıştırılmış anayasa çalışması anayasa çalışması olmaz. İktidar partisinin dayatması olur. Biz bunlara kesinlikle karşı dururuz. Toplumun özgürlük alanlarını genişletmek isterken, çalışma süresindeki özgürlüğü dahi dayatmaya çalışan iktidar partisinin bu anlayışına karşı dururuz.'

'Başkanlık tartışmalarına asla girmeyiz'

Anayasanının ilk dört maddesinin kırmızı çizgileri olduğunu anımsatan Gök, başkanlık tartışmasına da asla girmeyeceklerini belirtti. Gök, 'Diktacı anlayışlara kapalıyız. Bireyin hak ve özgürlüklerinin genişletilmesini istiyoruz. Şahısların ve ülkeyi yönetenlerin değil, toplumdaki bireylerin hak ve özgürlüklerinin alanlarını geliştirmek istiyoruz' diye konuştu.

Muhabir: Meltem Öztürk

Kaynak: AA