Cumhuriyet Başsavcılığı'nın istemi üzerine HSYK tarafından görevlendirilen müfettişlerin inceleme yapma nedeni; ilgili Cumhuriyet savcılarının çalışmalarında yeterli çaba göstermeyişi ve dosyalarını uzun zaman işlemsiz (sürüncemede) bırakmaları olarak ifade edilmektedir. Cumhuriyet Başsavcılığının, amir olduğu önkabulünden hareketle maiyetinde bir çalışan olarak gördüğü meslektaşları ihbar eder bir tavırla hareket etmesi ve konuyu bu boyuta taşıması olağan ve şık gözükmemektedir. Kuşkusuz, Hakimler ve Savcılar Yasası'nda, Cumhuriyet Başsavcıları'nın savcılar üzerinde denetim ve gözetim yetkisi bulunmakta ise de bu denetim ve gözetim yetkisi yargısal nitelikte olup kaba bir idari bir tasarrufa dönüşmesi, Cumhuriyet savcılarının bağımsız olmaları yönündeki tüm uluslararası metinlere aykırı olduğu gibi, meslek teminatına da aykırılık oluşturmaktadır.
Cumhuriyet Savcılarının görevlerini gereği gibi yapmadıkları iddialarının dayanağının net bir şekilde ortaya konulması ve inceleme sürecinin hiçbir kuşkuya yer vermeyecek şeffaflıkta yürütülmesi, tek taraflı bilgilendirmelerle hareket edilmemesi ve bu husustaki yanlış bilgi ve değerlendirmelere karşı itiraz yolunun etkili olarak kullandırılması gerekmektedir. Sayın Cumhuriyet Başsavcısı'nın yayınlanan açıklamasında, ilgili savcıların daha önce yapılan iç denetim sırasında uyarıldıkları, ancak tutumlarını değiştirmedikleri belirtilmektedir. Bu açıklamadan, meslektaşlarımızdan, Türk yargısındaki dünyada örneği olmayan işyükü baskısı altında, önlerindeki fazla sayıda soruşturma evrakını, çalıştıkları koşullardan bağımsız her ne suretle olursa olsun bitirmelerinin gözdağı ile istendiği anlaşılmaktadır. Elde kalan dosya sayısından hareketle çalışma performansının ölçülmesi hakkaniyete uygun bulunmamaktadır. Olması gereken, bitirilen iş gözönüne alınarak değerlendirme yapılmasıdır. Bu konuda dünyadaki emsallerimizle her türlü karşılaştırmayı kabul ediyoruz. Ayrıca işi bir an önce bitirme şartlanmışlığı yönetici mantığıyla parlak gözükse de bunun, hukuk ve yargı adına ne kadar sağlıklı olacağı bir yana, açılacak veya açılmayacak davalarla insanların ne kadar mağdur edileceği de dikkate alınmalıdır.
Her düzeydeki ilgililer ve yetkililere bu hususları hatırlatma görevimizi yerine getirirken, süreci izlediğimizi, bunun alışılagelen tasfiyeye gerekçe yapılmasına izin vermeyeceğimizi, bu konuda değerli meslektaşlarımızın yanında olduğumuzu kamuoyuna duyururuz.

YARSAV YÖNETİM KURULU


adalet.org