Ankara İl Sağlık Müdürlüğü, hukuki yardım verilen şiddet mağduru sağlık çalışanlarının sonuçlanan davalarını açıkladı.

Dr. Sami Ulus Kadın Doğum ve Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesinde, çocuğunun tedavisi sırasında hemşire sağlık çalışanı ile tartışan hasta yakınının “Altı üstü hemşire parçası!” diyerek hakarette bulunmasıyla ilgili Ankara 14. Sulh Ceza Mahkemesinde görülen duruşmada, sanık, üzerine atılı hakaret suçunu işlediği anlaşıldığından 7 bin 80 TL adli para cezası ile cezalandırıldı.
 

İl Sağlık Müdürlüğünün 2012-2013 yılında hukuki yardım verdiği 20 davadan üçü, duruşmada müşteki-sanık şikâyetinden vazgeçtiği için düştü. Diğer 17 davada ise hakaret, yaralama ve kamu malına zarar verme gibi suçlardan toplam 55 bin 460 lira para cezası kesildi. Hakaret ve yaralama suçu nedeni ile bazı sanıklara 1 aydan 11 ay 20 güne kadar hapis cezası verildi.
 

Ankara 5. Asliye Ceza Mahkemesinde Ekim 2012 tarihinde acil tıp teknisyeni (ATT) sağlık çalışanına sözel /fiziksel şiddet “hakaret, mala zarar verme, basit yaralama” ile ilgili dava açıldı. Söz konusu tarihte, ATT sağlık çalışanının yönetimindeki ambulans ile acil yardım ekibi, iki aracın çarpıştığı bir trafik kazasına gitti. Yaralılardan birinin ambulansa alınarak tedavisinin yapıldığı sırada, diğer kişi oğlunun yere düşerek kalp krizi geçirdiğini, derhal müdahale edilmesi gerektiğini beyan ederek sürücü ATT sağlık çalışanının “yakasına yapıştığı, tartakladığı, üniformasının kolunu yırttığı, kolundaki saati yere atarak tekmelemek suretiyle kırdığı ve küfür ederek” hakarette bulunduğu iddia edildi. Ankara 5. Asliye Ceza Mahkemesinde görülen duruşmada; sanığın yaralama suçu sabit görüldüğünden 2 bin TL, kamu görevlisine görevinden dolayı hakaret suçundan 4 bin 40 TL ve mala zarar verme suçundan bin 320 TL olmak üzere toplam 7 bin 360 TL adli para cezası ile cezalandırılması hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına ve beş yıl boyunca denetim süresine tabi tutulmasına karar verildi.
 

Ankara 9. Sulh Ceza Mahkemesinde hekim sağlık çalışanına sözel “hakaret, basit tehdit” ile ilgili dava açıldı. Dava, Ağustos 2012 tarihinde Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesinde poliklinik muayenesi sırasında yaşanan şiddet olayı nedeni ile açıldı. Poliklinikte görevli hekimin hastayı muayene ettiği sırada aralarında meydana gelen tartışma üzerine, hastanın hekim sağlık çalışanına hitaben “Doktor müsveddesi, senin buradan ayağını kaydıracağım!” şeklinde hakaret ve tehdit edip, kapısını çarparak odasından dışarı çıktığı beyan edildi. Ankara 9. Sulh Ceza Mahkemesinde görülen duruşmada; sanığın üzerine atılı hakaret suçunun karşılıklı olarak gerçekleştiği anlaşıldığından ceza verilmesine yer olmadığına, vuku bulan şikâyetten vazgeçme sebebi ile sanıklar hakkında açılan tehdit davasının ayrı ayrı düşürülmesine karar verildi.