TBMM

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Türk Dil Kurumu tarafından düzenlenen ''7. Uluslararası Türk Dil Kurultayı'' açılışındaki konuşmasına, ''bozuk Türkçem ve sınırlı kelime dağarcığımla düşüncelerimi ifade etmek istiyorum'' diye başladı. 
Siyasette dilin iyi kullanılmadığına işaret eden Çiçek, bunun sonucunda konuşamayan, sadece polemik yapan ve birbiriyle kavga eden siyasetçi gördüklerini, çözüm üretemeyen, sürekli kaos ve gerginlik doğuran kaba bir dile şahit olduklarını söyledi. 

Yemini düzgün okuyabilen fevkalade az
Anayasa'nın dilinin ne kadar kötü olduğunu herkesin bildiğini belirten Çiçek, ''Yemin metnini düzgün okuyabilen milletvekili sayımız fevkalade azdır. Eski vekiller de dahil hepimiz bu metni okurken büyük zorluklar çekiyoruz'' dedi.
Yeni bir anayasa yapmaya gayret ettiklerini hatırlatan Çiçek, ''Umarım bunun dili daha iyi olacaktır. Hem dil hem de içerik açısından daha iyi, toplumsal beklentileri karşılayabilecek ve sorunları çözüm üretebilecek bir anayasa yapmak istiyoruz'' diye konuştu. 

Tosya kuşağı, papyon
Dilin korunması, geliştirilmesi, yaşatılması bakımından en başta eğitim öğretim kurumlarına, Türk diline karşı sorumlu kuruluşlara, medyaya ve herkese önemli sorumluluklar düştüğünü belirten Çiçek, 'Medeni Kanun, Borçlar ve Türk Ticaret Kanunu yan yana getirip baktığımızda gerçekten çok kötü durumda olduğumuzu göreceksiniz. Biraz da karikatürize etmek gerekirse alta şalvar giymişiz, üzerine tosya kuşağı, beyaz gömlek, üzerine smokin ve papyon... 3 temel yasa, 3 ayrı bilim heyeti, sanki 3 ayrı dilde yazılmış kanun. İşte geldiğimiz nokta budur. Vicdanlarımızı, yüreğimiz kanatacak hukuk alanındaki fecaati bu şekilde ortaya koymuş oluyoruz'' dedi. 

AA