Alman Federal Meclisi'nde çarşamba günü yapılan oylamada, farklı partilerden 434 milletvekilinin oyu ile sünnete izin veren yasa tasarısı kabul edildi. 100 milletvekili, Alman hükümetinin sunduğu tasarıya karşı oy kullanırken, 46 milletvekili de çekimser kaldı. Muhalefetteki Sosyal Demokrat Parti, Yeşiller ve Sol Parti'den de hükümetin hazırladığı yasa tasarısına destek veren milletvekilleri oldu. Böylelikle, Köln Eyalet Mahkemesi'nin geçtiğimiz mayıs ayında sünneti 'yaralama fiili' olarak nitelendiren kararının ardından ortaya çıkan hukukî belirsizlik de giderilmiş oldu. 

‘ÇOCUĞUN SAĞLIĞINI TEHDİT EDEN DURUMLARDA İZİN VERİLMESİN’ 
Yasa, ayrıca ebeveynlerin sünnetin riskleri konusunda aydınlatılmasını öngörüyor. Bunun yanı sıra ebeveynlerin sünnet kararında çocuğun iradesini göz önünde bulundurması gerekiyor. Yasada, çocuğun sağlık ve selametini tehdit eden durumlarda ise sünnete izin verilmemesi isteniyor. Nitekim bu husus, sünnet konusunda en çok tartışılan noktaların başında geldi. Sünnete ilişkin yasa tasarısı hazırlayan muhalefetteki Sosyal Demokrat Parti, Yeşiller ve Sol Parti'den 66 milletvekili, sünnetin çocuğun selametini tehdit ettiğini savundu. Meclis'teki oylamada reddedilen tasarıda, sünnete 14 yaşını dolduran erkek çocukların onayları alınarak izin verilmesi öngörülüyordu. 
Alman Meclisi'ndeki oturumda, bütün partilerden milletvekilleri sünnetin yasaklanmaması gerektiği konusunda aynı görüşü paylaştı. Sünnete izin veren yasanın kabul edilmesi Yahudilerin yanı sıra Müslümanlar tarafından da memnuniyetle karşılandı. Yasa, sünnetin doktorlar tarafından yapılmasını şart koşarken, Musevilerin gelenekleri doğrultusunda altı aydan küçük bebeklerin doktor olmayan, ancak işinin ehli kişiler tarafından sünnet edilmesine izin veriyor. 

Sünnete izin veren yasanın, bu cuma günü Eyalet Temsilcileri Meclisi'nde (Bundesrat) onaylandıktan sonra yürürlüğe girmesi bekleniyor. 

NORMALE DÖNÜLDÜ 
Federal Adalet Bakanı Sabine Leutheusser-Schnarrenberger yasanın kabulünden sonra, "Yasa normale dönüş anlamı taşımaktadır" diye konuştu. Yasa Yahudi ve Müslüman sivil toplum kuruluşu temsilcileri arasında memnuniyetle karşılandı. Öte yandan Sosyal Demokrat Parti (SPD), Yeşiller ve Sol Partili bir grup milletvekilinin hazırladığı alternatif yasa teklifi ise mecliste reddedildi. Bu alternatif teklifte sünnetin 14 yaşından itibaren ve çocuğun rızasıyla yapılması öngörülüyordu. 

dha