Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin Berlin Büyükelçiliği'nin yeni hizmet binasının açılışına katıldı. Açılışta yaptığı konuşmada Birlik ve ve beraberlik mesajları veren Başbakan Erdoğan, Avrupa genelinde İslam karşıtı eğilimlerin artış gösterdiğine dikkat çekerek, sivil toplum kuruluşlarının bu konuda üzerlerine düşeni yapması gerektiğini vurguladı.

Recep Tayyip Erdoğan, Avrupa genelinde İslam karşıtı eğilimlerde artış yaşandığını hatırlatarak, bu konuda medya ve sivil toplum kuruluşlarının üzerlerine düşen sorumlulukları yerine getirmeleri gerektiğini söyledi. Erdoğan şöyle konuştu:

"Avrupa genelinde ekonomik krizle bağlantılı olarak yabancı düşmanı ve İslam karşıtı eğilimlerin artış gösterdiğine şahit oluyoruz. Norveç'te yaşanan ve 77 masum insanın hayatına mal olan menfur olay, önlem alınmazsa bu eğilimlerin nerelere uzanabileceğini maalesef bize bir kez daha hatırlattı. Almanya'da aşırı sağcı saldırıların hedefinde yer alan Türk toplumunun tepkilerini ve beklentilerini de muhataplarımıza her görüşmemizde ifade ediyoruz. Almanya kamuoyunun da büyük tepkisine yol açan acımasız cinayetlerin tam olarak aydınlatılmasını bekliyoruz. Müslümanlar ve Hıristiyanlar arasındaki önyargıların yıkılmasına yönelik çabalara büyük önem veriyoruz. Bu amaçla İspanya ile başlattığımız 'Medeniyetler İttifakı' girişimimizin ehemmiyeti giderek daha iyi anlaşılıyor. Medya, sivil toplum ve düşünce kuruluşlarının ötekileştirmeye karşı mücadelede sorumluluk üstlenmesini bekliyoruz. Hükümetlerin de bu yöndeki çabalarını kamuoyunda açıkça ifade etmeleri ve kararlı davranmaları gerekiyor."

"YAŞASIN TÜRKİYE - ALMANYA DOSTLUĞU"

Türkiye'nin Almanya ile işbirliği içerisinde uluslararası barış ve istikrarın tesisi için büyük çaba harcadıklarını vurgulayarak şöyle konuştu:

Türkiye, gelişen ekonomisi giderek yükselen demokratik standartları, siyasi istikrarı ve bölgesinde, dünyada izlediği çok boyutlu aktif dış politikasıyla bu konuda üzerine düşeni yapmaya hazırdır. Türkiye yalnızca son dönemde, dünyanın odaklandığı, Ortadoğu'da değil, Balkanlar’dan, Orta Asya'ya Karadeniz'den, Kafkasya'ya kadar, geniş bir alanda, barış ve işbirliği politikası izliyor. Ortadoğu ve Arap, dünyasındaki yaşanan değişim harekelerini hem demokrasi ve bireysel özgürlük hem de güvenlik ve siyasi boyutları ile izliyoruz. Burada diğer devletlerin yapıcı rol oynayabilmeleri için, samimi olarak ve ilkeli tutum sergilemelerini özellikle vurgulamak istiyorum. Almanya ile uluslararası platformlarda barış ve istikrarın tesisi için, dayanışma içinde müteffik olarak çaba gösteriyoruz. İki ülke arasındaki bu çok boyutlu ilişkilerin gelişmesinden biz büyük bir memnuniyet duyuyoruz. Türkiye- Almanya ilişkilerinin eğitim ve kültür boyutu bu çerçevede giderek daha büyük önem kazanıyor." Başbakan Erdoğan, "Yaşasın Türkiye Almanya dostluğu"diyerek konuşmasına son verdi.

ERDOĞAN'A PROTESTO

Öte yandan Başbakan Erdoğan, açılış törenine gelmeden önce, büyükelçilik binası önünde iki kişi olduğu öğrenilen eylemciler, hükümet aleyhinde sloganlar attı. Olay yerinde bulunan güvenlik güçlerinin müdahale ettiği eylemciler, olay yerinden uzaklaştırdı.

Hakime TORUN - Mahmut TOSUN / BERLİN,(DHA)