MALATYA

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, "Oradaki tarihte yaşanan olayları biz Türkiye olarak bütün belgeleriyle bilgileriyle arşivleriyle bütün dünyanın tetkikine açmışken kalkıp siyasi kararlarla Türkiye gibi bir ülkeyi kaybetme pahasına veya zora sokma pahasına bu tür kararlar alması doğrusu bizleri üzüyor, yadırgıyor" dedi.

Tüfenkci, Malatya Büyükşehir Belediyesini ziyaretinde bir gazetecinin Alman Meclisinin Ermeni iddialarına ilişkin kararıyla ilgili görüşünü sorması üzerine, kararın üzücü olduğunu belirtti.

Alınan kararın doğru olmadığını ifade eden Tüfenkci, şöyle konuştu:

"Almanya'nın üç beş Ermeni çetecilerin diyelim yanlış ve yanlı bir şekildeki tavırlarını olumlayarak tarihi gerçeklere aykırı bir şekilde karar alması ve bu kararla birlikte insanın, Almanya'nın kendi ayıplarını örtmenin çabası mıdır? diye düşündürüyor doğrusu. Oradaki tarihte yaşanan olayları biz Türkiye olarak bütün belgeleriyle bilgileriyle arşivleriyle bütün dünyanın tetkikine açmışken kalkıp siyasi kararlarla Türkiye gibi bir ülkeyi kaybetme pahasına veya zora sokma pahasına bu tür kararlar alması doğrusu bizleri üzüyor, yadırgıyor. Elbetteki buna ilişkin tavrı başbakanımız, cumhurbaşkanımız ve ilgili bakanlarımızla görüşüp kararını verecekler."

Tüfenkci, karara ilişkin gümrüklerle ilgili şu anda almış oldukları bir karar olmadığını sözlerine ekledi.

"Kararı şiddetle kınıyorum"

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Öznur Çalık ise Almanya'nın almış olduğu kararı Türkiye olarak asla kabul etmeyeceklerini söyledi.

Çalık, Almanya'nın aldığı kararın manidar olduğunu belirterek, "Ben inanıyorum ki dünyada bu konuda birçok yerde katliamlar yapılıyor, birçok yerde zulümler yapılıyor, bunu görmezden gelen dünyanın büyük devleti olarak geçinen ülkeler oradaki katliamları görmezden gelerek, soykırımları görmezden gelerek 1915'e vurgu yapıyorlar. Almanya'nın almış olduğu meclis kararınını şiddetle kınıyorum. İnşallah dünya da bunu görür diye umut ediyorum" ifadelerini kullandı.

Muhabir: Naim Boşkut

Kaynak: AA