MERSİN

Almanya, 'Kayıp Kuşaklar Olmasın' girişimi kapsamında Türkiye'deki Suriyeli evlatların eğitiminde kullanılmak kabil UNICEF Türkiye'ye 25 milyon avro yardım yaptı.

Almanya Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Bakanı Gerd Müller, Mersin Valiliğinde planlı matbuat toplantısında, sığınmacılara müteveccih üstlendiği günah ve ortaya koyduğu uygulamalardan ötürü Türk hükümeti ve halkına teşekkürname etti.

Mersin Valisi Özdemir Çakacak'ın sığınmacılardan lakırtı ederken 'mülteci' adına 'misafir' kelimesini kullanmasına iri müşterek hürmet duyduğunu tamlayan Müller, Suriye'den kaçarak Türkiye'ye mevrut kişilerin 1,1 milyonun da Almanya'ya vardığını belirtti.

'Bazı devletler Türkiye'yi sağlam almalı'

İki abuhava arasındaki hukuk ilişkilerinden de akıntı ederek Almanya'nın bu ağır müşterek zamanlar Türkiye'nin indinde olması icap ettiğinin altını çizen Müller, 'Bu mevzuda dayanak olacağımızı doğrusu Almanya Şansölyesi Angela Merkel de nice kat tabir etti. Varılan anlaşmaların geçerliliğini koruduğunu da vurguladı. Ben de bunu çiftlemek istiyorum. Bu mevzularla ait adına doğrusu cuma namazı haset hükümetler arası meydana getirilen görüşmelerde de lüzumlu izahat yapıldı. Desteğimiz hem Avrupa düzeyinde hem düet kurda bitmeme edecektir' dedi.

Suriye'deki harp ve Irak'taki harp şartlarının hepsi düşüncesince müşterek fariza yapılanma ettiğini vurgulayan Müller, 'Bu fariza hem Avrupa aynı zamanda evren camiası düşüncesince müşterek görev. Burada birtakımı ülkelerin de bu rolü üstlenmemek istemesinden ötürü iri sıkıntı duyuyoruz. Onlar, Türkiye'den de sağlam alarak, hakeza ağır senelerde ve harp şartlarında beraberce görevlerin üstlenilmesi icap ettiğini esasen görmeliler' sanarak konuştu.

Muhabir: Anıl Bağrık

Kaynak: AA