STUTTGART

11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Almanya'nın Stuttgart kentindeki Diyanet İşleri Türk İslam Birliği'ne ait Yeni Camii'de vatandaşlarla bir araya geldi.

Abdullah Gül, burada yaptığı konuşmada, eski Almanya Cumhurbaşkanı Christian Wulff'un davetlisi olarak Almanya'da bulunduğunu belirtti.

Almanya'da yaşayan Türklere, bu ülkenin bilim, kültür, istihdamına katkı sunmada daha büyük görevler düştüğünü ifade eden Gül, Almanya'da yaşayan Türklerden Almancayı mutlaka öğrenmelerini, gelecekte daha başarılı olunması için çocuklarını iyi yetiştirmelerini istedi.

Almanya'da yaşayan Türklerin bilinçli, şuurlu Müslümanlar olarak Müslümanları temsil ettiklerini vurgulayan Gül, şunları kaydetti:

''Maalesef bugünlerde dünyayı takip ediyorsunuz, hiç İslamla alakası olmayan hareketler, dünyanın değişik yerlerinde ortaya çıkıyor. Bunlar aslında dini hareketler değil, bunların hepsi siyasi hareketler. Bu siyasi hareketler, dikkat çekmek için dini isimleri alıyorlar başlarına ama en büyük zararı İslam'a veriyorlar. Birçok insanın Müslümanlığa önyargıyla bakmasına vesile oluyorlar. En büyük kötülüğü de Avrupa'da yaşayan Müslümanlara yapıyorlar. İlk defa bu olaylar duyulduğunda, sorulduğunda bana basına, en büyük kötülüğü önce İslam'a, sonra Batı'da, Avrupa'da yaşayanlara yapıyor bu insanlar farkına varmadan ya da bilerek hep demişimdir. Bu dönemde çok daha farklı zorluklar içersindesiniz. Böyle olunca sorumluluğunuz da artıyor. Kendinizi iyi yetiştirmeniz gerekir. İslamın bu olmadığını davranışınızla, yaşantınızla anlatacaksınız. Bu komşunuz olur, işyerinden arkadaşınız olur.''

Avrupa'da son dönemde yaşanan sığınmacı krizine de değinen Gül, ''Suriye'de yaşananlar hepimizin yüreklerini dağlıyor. Çoluk çocuk, kadın kış günü yollarda ta yürüye yürüye Avrupa'ya nasıl geldiklerini görüyorsunuz. Türkiye 2,5 milyon insanı, büyük bir alicenaplık gösterdi, bu insanlara kapılarını açtı. Almanlar da böyle yaptı öyle veya böyle onları da takdir etmeli. Nihayetinde kendinden olmayan insanları kabul ediyorlar. Bu da takdir edilecek bir husustur. Burada dikkatli olunması gerekir'' diye konuştu.

Yeni Camii'nin geçen ay terör saldırısına uğradığını öğrendiğini ve yakılan yeri gördüğünü anlatan Gül, şöyle devam etti:

''Burada dikkatli olmak gerekir. Biraz önce ziyaret ettim, burayı yakanlar, terör saldırısı yapanlar, burayı bombalayanlar kim? Bana verilen bilgiye göre, bizim memleketten çıkan insanlar. Dolayısıyla Türkiye'de de Almanya'da da yanlış, aşırı kötü fikirli insanlar olabilir. Dolayısıyla onların İslamofobi, İslam düşmanlığı yapmalarına, onların Türk düşmanlığı yapmalarına fırsat vermemeli. Bugünlerde bir milyona yakın yeni yabancıların buraya giriyor olması, onların da içinden yanlış insanlar çıkabilir. Bir milyon insanın hepsi düzgün olacak diye bir şey yok ki. Almanların hepsi düzgün mü? Onların içinde de yanlış yapanlar var. Birisi yanlış yapınca onu tüm topluma mal etmemek gerekiyor. Müslümanların çok daha dikkatli olması gerekiyor, kötü düşünceli insanlara fırsat vermemesi için'' ifadelerini kullandı.

11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, yarın Almanya eski Cumhurbaşkanı Christian Wulff ile gala yemeğinde bir araya gelecek, davetlilere hitap edecek.

Muhabir: Cüneyt Karadağ


Kaynak: AA