KÖLN

Almanya'nın Köln kentinde Yunus Emre Enstitüsünce (YEE) düzenlenen konferansta İstanbul'un tarihi anlatıldı.

Köln YEE tarafından gerçekleştirilen "Konstantiniyye'den İstanbul'a-Bir Metropolun Değişimi" konulu konferansta "Seyyahların Gözüyle İstanbul" başlığıyla sunum yapan Prof. Dr. Peter Schreiner, 13. ve 15. yüzyıllar arasında Avrupa'dan hac yoluna çıkıp İstanbul üzerinden Kudüs'e giden Batılı seyyahların aldıkları notlar ışığında katılımcıları bilgilendirdi.

İstanbul'u fetih öncesi ve sonrası olarak iki bölümde anlatan Schreiner, "Elde edilen kayıtlarda, genellikle Hıristiyanlara ait kutsal emanetlerden bahsedilmiş olsa da benzer belgelerde Hipodrom, Ayasofya, Pera ve çeşitli kiliselerin yapı anlatımlarına rastlanmaktadır. Kişisel bakış açısına göre notlar ve izlenimler farklılık gösterebiliyor." dedi.

Schreiner, Batılı ve Rus seyyahların notlarının yanı sıra İstanbul'da diğer seyyahlara göre daha uzun süre kalan Müslüman seyyah Ibn Battuta’nın izlenimlerini paylaştı.

Köln Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Norbert Nussbaum da YEE ile yaptıkları başarılı iş birliğinin kökleşmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Konferansa, akademisyenler, öğrenciler ve tarihe ilgi duyan kişiler katıldı.

Muhabir: Mesut Zeyrek

Kaynak: AA