İSTANBUL

Almanya vatandaşı Meşale Tolu'nun da aralarında bulunduğu 6'sı tutuklu 18 sanığın, "terör örgütü üyeliği ve terör örgütü propagandası yapmak" suçlarından yargılandığı davada, tutuklu sanıkların tahliyesine karar verildi.

İstanbul 29. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki ikinci duruşmaya tutuklu sanıklar Meşale Tolu, Birol Kurt, Deniz Havuç, Fırat Çağla, Serkan Okatan, Emre Altunkaya ile 9 tutuksuz sanık katıldı. Almanya'nın Ankara Büyükelçisi Martin Erdmann ile Alman yazar Günter Wallraff da duruşmayı izledi.

Duruşmada tutuksuz sanıklardan Fatma Çiftçi'nin savunması alındı. Çiftçi, beraatini talep etti.

Esasa ilişkin görüşü sorulan İstanbul Cumhuriyet Savcısı Hakan Ören, tutuklu sanıkların tümünün tahliyesine karar verilmesini talep etti.

Ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, tutuklu sanıklar Meşale Tolu, Birol Kurt, Deniz Havuç, Emre Altunkaya, Fırat Çağla ve Serkan Okatan'ın, tutuklulukta geçirdikleri süre ve suç vasfının değişme ihtimalini göz önüne alarak tahliyelerine hükmetti.

Bu sanıklar hakkında, "yurt dışına çıkış yasağı" ve "haftada bir gün evlerine en yakın güvenlik birimine imza verme" zorunluluğundan oluşan adli kontrol tedbiri uygulanmasına karar veren heyet, haklarında "yurt dışına çıkış yasağı" uygulanan tutuksuz 12 sanıkla ilgili de "haftada bir gün en yakın güvenlik birimine imza verme" zorunluluğundan oluşan adli kontrol tedbirinin uygulanmasını da karara bağladı.

Sanıkların duruşmaya gelme zorunluluğunun kaldırılması taleplerini de reddeden heyet, duruşmayı 26 Nisan 2018'e erteledi.

Duruşma çıkışı Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı önünde bir açıklama yapan sanıklardan Meşale Tolu'nun babası Ali Rıza Tolu, kızının 8,5 aydır cezaevinde olduğunu belirterek, "Bana göre adalet yerini buldu." diye konuştu.

İddianameden

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, şüphelilerin, "terör örgütü propagandası yapmak ve silahlı terör örgütüne üye olmak" suçlarından 8,5 yıldan 20 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması isteniyor.

Kaynak: AA