ANKARA

Türkiye Ermenileri Patrik Genel Vekili Aram Ateşyan, "Birinci Dünya Savaşı'nın trajik dönemlerinde cereyan etmiş olaylar hakkında Almanya Federal Meclisinin aldığı karar, milletimiz nezdinde derin bir üzüntü yaratmıştır." ifadesini kullandı.

Ateşyan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a Alman Federal Meclisinde Ermeni iddialarına ilişkin alınan karar ile ilgili bir mektup gönderdi. "Sayın Cumhurbaşkanım" ifadesiyle başladığı mektupta, Ateşyan, Alman Meclisinin aldığı kararın kendilerini üzdüğünü ifade etti.

Mektubunun girişinde "Birinci Dünya Savaşı'nın trajik dönemlerinde cereyan etmiş olaylar hakkında Almanya Federal Meclisinin aldığı karar, milletimiz nezdinde derin bir üzüntü yaratmıştır. Türkiye Ermenileri Cemaati olarak bu üzüntüye paydaş olduğumuzu, kalbi ve samimi duygularımızın bir ifadesi olarak yüksek makamınıza arz ediyoruz." değerlendirmesinde bulunan Ateşyan, mektubunda şu görüşlere yer verdi:

"Türkiye Ermenileri Patrikliği, vatandaşlık bağlarıyla bağlı olduğu devlete karşı yükümlülüklerini kusursuz yerine getiren ve kendisini bu ülke insanlarından farklı görme kompleksinden sıyrılmış, gerektiğinde kanun ve nizam çerçevesi dahilinde hakkını korumasını bilen Hristiyan-Ermeni Türk vatandaşlarının duygularına tercüman olmayı kendisine şiar edinmiş dini bir kurumdur. Patriklik makamı, geleneksel çizgide kalınarak dengeli bir duruş sergilenmesinin bazılarının hoşuna gitmeyeceğinin de bilincindedir. Bu kutsal makamda görev yapan merhum patriklerimiz, gerek ifadeleri gerekse takındıkları yapıcı tavırlarla önderlik ettikleri cemaate dini hizmet vermeleri dışında, onlara örnek olacak olumlu davranışlarıyla tarihe geçmişlerdir. Bu büyüklerimizin örnek davranışları günümüzde de rehberimiz olmaya devam etmektedir."

"Hatalı bir davranışta bulunması kabul edilemez"

Ateşyan, Alman Meclisinin Ermeni iddialarına ilişkin kararını eleştirerek "Alman vatandaşlarının oylarıyla teşkil edilmiş bir meclisin, kendilerini seçmiş olan milletin huzuru, refahı, güvenliği ve özet olarak selamet ve esenliği için yasalar çıkarmak olan görevinin yanında, hakkı olmadığı bir konuda fikir beyan etmesi ve bu beyanını yasallaştırması ve bunu da tüm Alman milleti adına yapması ve kendisini yargıç mevkisinde görmesi kadar hatalı bir davranışta bulunması kabul edilemez." değerlendirmesini yaptı.

"İki ülkenin dostluğu yararına olmayan tohumlar ekilmesin"

Mektupta, Türk ve Ermeni halklarının aynı coğrafyayı paylaştığını aktaran Ateşyan, iki kadim ve komşu halkın, nefret ve düşmanlık söylemleriyle birbirinden uzaklaştırılmaması, tarihin siyasileştirilmesi yerine dostluk ve barış hedefiyle çalışması gerektiğinin altını çizdi.

Ortak tarihi ve benzer gelenekleri olan iki komşu halkın, bir gün dostluk atmosferini birlikte soluyacaklarına işaret eden Ateşyan, mektubunda şunları kaydetti:

"Yeter ki bunun gerçekleşmesi imkansız görülmesin ve yararı olmayan tohumlar ekilmesin. Bir gün gelecek bu iki halk birlikte tarlalarındaki zehirli otları temizleyecek ve arınmış tarlalara buğday ekecekler. Bununla da yetinmeyecekler. Bu tarlaların buğdaylarından hazırlanmış ekmeği bir sevgi ve dostluk nişanesi olarak tuza banıp paylaşacaklardır."

Muhabir: Hatice Özdemir

Kaynak: AA