ELMAS TOPCU

@topcuelmas

Almanya’da ilk kez düzenlenen Türkiye-Almanya Hükümetler Arası İstişare Toplantısı’na mülteci krizi, Suriye ve IŞİD’le mücadele damgasını vurdu.

İzlediği mülteci politikası nedeniyle hem Almanya’da kendi partisi ve seçmeninden hem de Avrupa’dan yoğun eleştiriler alan Başbakan Angela Merkel’in, Türk mevkidaşı Ahmet Davutoğlu ve heyetiyle müzakerelerde Türkiye’deki insan hakları, basın özgürlüğü ve Kürt illerindeki çatışmalara ağırlık vermemesi, Alman karikatüristlerce hedef alınmasına neden oldu.

‘Davutoğlu’nun kıçını öptü’

Davutoglu

Karikatürleri Die Zeit, Der Spiegel gibi gazete ve dergilerde yer alan ve sert çizimleriyle dikkat çeken Marian Kamensky, uzun aradan sonra bir Türk başbakanının askeri tören ve kırmızı halıyla karşılandığına dikkat çekti. Kamensky, Merkel’in mülteci meselesi nedeniyle Davutoğlu’nun ‘kıçını öptüğünü’ ima etti.

Hapisteki Merkel

Bayrak heiko sakurei
Kölnlü karikatürist Heiko Sakurei ise içinde bulunduğu Merkel’i hapiste çizerek aktarmış. Cezaevindeki Merkel, Türk bayraklarından oluşan ipin yaklaşması için, “Daha yakına…” diye bağırırken, Ankara’dan gelen ses, “Ama bunun bir bedeli olacak…” diyor.

Davutoğlu’nun derdi para

Merkel davutoglu

Stuttgartlı ödüllü çizer sahibi Kostas Koufogiorgos ise Merkel ne derse desin Türkiye’nin tek bir şeye, maddi yardıma odaklandığını savundu. Koufogiorgos’un karikatüründe Merkel’in, “Demokrasi, çoğulcu sistem, basın özgürlüğü, Ege’de boğulmalar…” dediği görülüyor. Buna karşılık Davutoğlu’nun ise her seferinde sadece “Daha fazla paraya ihtiyacım var” cümlesiyle karşılık verdiği görülüyor.

‘Kekelerken de çok tatlı’

Pfohlmann

Çizimleri, Spiegel, Focus, Financial Times gibi medya kuruluşlarında yer alan kadın karikatürist  Christiane Pfohlmann ise mülteci krizi nedeniyle köşe sıkışmış Merkel’in Kürt meselesi, insan hakları gibi konuları dile getirmeye çekindiğini ima etti. Pfohlmann bunu, kekeleyen bir Merkel’le ifade etti. Davutoğlu ise Merkel’in bu haliyle, “Kekelerken de çok tatlı” diye aklından geçirerek dalga geçti.


http://www.diken.com.tr/alman-karikaturistler-yine-affetmedi/