ANKARA - Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) kesintili eğitim kapsamında hem imam-hatip ortaokullarını yeniden açacak hem de ortaokullara imam hatip okullarında okutulan Kuranıkerim, fıkıh ve kelam gibi seçmeleri dersleri getirecek.

MEB Din Öğretimi Genel Müdürlüğü (DÖGM), TBMMde görüşmelerine devam edilen kesintili eğitim önerisinde yer alan yönlendirme sistemi kapsamındaki seçmeli derslere yönelik çalışma başlattı. Yapılan değişiklikle ortaokul olarak tanımlanan ikinci kademedeki öğrenciler zorunlu din kültürü ve ahlak bilgisi derslerinin yanı sıra DÖGM tarafından doğrudan din eğitimine yönelik hazırlanacak farklı mezhepler ve dinlere ilişkin dersleri seçebilecek. Seçmeli din eğitimi dersleri zorunlu din kültürü ve ahlak bilgisi dersinden daha farklı bir program yapısında olacak. Seçmeli din dersleri kapsamında Aleviler, Süryaniler, Hıristiyanlar ve Muse-viler için de seçmeli din eğitimi dersleri getirilecek. Ortaokul öğrencilerine yönelik hazırlanacak Kuran dersleri için imam hatip liselerinin müfredatından yararlanılacak. İmam hatip liselerinde okutulan kelam ve fıkıh gibi mesleki dersler de seçmeli ders havuzuna alınacak.

Ortaokullarda seçmeli Kürtçe derslerinin de açılması gündeme geldi. Bakanlıkta bu konuda net bir karar alınmazken komisyonda CHPli Sezgin Tanrıkulu, anadilde eğitim konusunun CHPnin parti programında yer aldığını belirtmesi üzerine Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, Ben teklifi okuyunca görebileceğinizi varsaydımdemesi ortaokullarda seçmeli Kürtçe dersinin konulabileceği yorumlarına neden oldu. Bakan Dinçer, daha sonra yaptığı açıklamada, bu anlamda bir açıklama yapmadığını belirtti.

‘DİNSİZLİK’ TARTIŞMASI

ANKARA (Cumhuriyet Bürosu) - TBMM Milli Eğitim Komisyonunda söz alan AKPli Osman Çakırın, “1932’den 1950ye kadar Allah demeyi bile yasakladınız ifadesi gerginliğe neden oldu. CHPli vekiller Haddini bil. Böyle laf olmaz diye bağırmaya başlarken sıraya vurarak Çakırı protesto etti. CHPli Oktay Ekşi yerinden kalkıp Çakırın yanına giderek, Beyefendi kim yasaklamış. Bana bir örnek gösterin dedi. CHPli Muharrem İnce, Allah, din, kitap sizin tekelinizde mi? Yalnızca siz misiniz Müslüman, biz Müslüman değil miyiz?diye bağırdı. Verilen aranın ardından Çakır, kullandığı ifadeden dolayı özür diledi.

‘4+4+4 GERİ ÇEKİLSİN’

Haber Merkezi - Kadın Araştırmaları Derneği, 8 Mart Kadınlar Günü nedeniyle yayımladığı mesajda, “4+4+4” eğitim modelininin genç kızları Cumhuriyetin kazanımlarından mahrum bırakacağı vurgulandı. Dernek Başkanı Necla Arat tarafından hazırlanan bildiride, yapılması planlanan reformun genç kızları birer kadın, birer ana haline getireceği kaydedilirken, Türkiyede kitlesel bir kız çocukları kıyımı sonucu yaratılacaktır denildi. Bildiride ayrıca, 8 Mart öncesinde hazırlanan ve sonuçları itibarıyla kız çocuklarına yönelik yaşam şanslarını ve gelecek umutlarını yok edici kitlesel kıyım projesinin derhal geri alınması istendi.