Mersin-Tevfik Sırrı Gür Stadyumu önündeki mitinge Alevi Kültür Dernekleri Genel Başkanı Doğan Demir, Hacı Bektaşi Veli Anadolu Kültür Vakfı Başkanı Ercan Geçmez, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Kemal Bülbül, CHP Mersin Milletvekili Vahap Seçer, Prof. Dr. Aytuğ Atıcı, CHP Parti Meclisi Üyesi Fikri Sağlar ile yaklaşık 3 bin kişi katıldı. Alevi sanatçıların türküler söylediği mitinge gelenleri polis tek tek aradı. Türk bayrakları ve Atatürk posterlerinin açıldığı mitingde 'Savaşa hayır', 'Her yer Taksim her yer direniş', 'Gazi şehitleri ölümsüzdür', 'Faşizme karşı omuz omuza' sloganları atıldı. Çeşitli dövizlerin de açıldığı mitingde konuşan Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Kemal Bülbül, Demokratikleşme Paketi'ni eleştirdi. Ak Parti hükümetinin yakın bir zaman önce açtığı bu paketten bir beklentilerinin olmadığını belirten Bülbül, "Böyle toplumla bir alay eden bir paketi beklemiyorduk. Bu paketle Türkiye'de kimlikler ötekileştirilmiştir. Türkiye'de kim ötekileştirilmişlerse biz onlarla birlikte hareket ediyoruz. Biz inanç kimliğinde tekiz" dedi.

Bülbül, AKP Milletvekili Mehmet Metiner'in 'Cemevleri terör yuvasıdır' dediğini ileri sürerek, "Cemevleri terör yuvasıdır diyor bir mahluk. Terör yuvası Ali İsmail'i katledenlerin bulunduğu yerdir. Terör yuvası bizim üzerimize gaz bombası atanların yeridir. Ey vekil müsvettesi, ey mahluk; senin bilgin cemevini tartışmaya yetmez" diye konuştu. Alevilerin bir oyunla karşı karşıya olduğunu da vurgulayan Bülbül şöyle dedi:

"Dinimizi, inancımızı inkar eden bu iktidara dersini vermek zorundayız. Bu nedenle Taksim'de başlayan eylemlerin devam etmesi gerekir. Ak Parti hükümeti kültürel soykırım yapıyor; biz bunun karşısında görevimizi yapmak zorundayız. Bunlara karşı tavrımızı açık ve net ortaya koymamız gerekir. Yerel seçimde demokrasi güçlerinin bir araya getirilmesi artık bir zorunluluktur. Cami-Cem Evi Projesi bir asimilasyon projesidir. Sorun tektir, çözüm de tektir. Irkçılık ve asimilasyona karşı tek vücut olarak hareket edip, eşit yurttaşlık mücadelesini kapsamayan cemevi projesini tanımıyoruz. İçimizden buna kim hizmet ediyorsa onları da tanımıyoruz."

SORUN BİZDEN KAYNAKLANMIYOR

Hacı Bektaşi Veli Anadolu Kültür Vakfı Başkanı Ercan Geçmez de gelinen noktada sorunun kendilerinden kaynaklanmadığını belirterek şunları söyledi:

"Bu sorun, zihniyetinde savaş olanlardan kaynaklanıyor. Bu sorunun çözümü biz diri olduğumuzda birlikte olduğumuzda ancak çözüme kavuşur. Türkiye'nin Kürtleri, Arapları Alevileri, Sünnileri tüm halklar birlikte olursak bu sorunu çözeriz. Biz onun için mücadele edeceğiz. Onun için miting alanlarındayız. 'Ne istiyorsunuz? diyorlar bize? Biz kendimize özel bir şey istemiyoruz. Eşit yurttaşlık istiyoruz. Kimse dininden inancından horlanmasın istiyoruz. Onun için Alevilerin mücadelesi sadece Türkiye'nin mücadelesi değildir. Cami Cemevi Projesi'ni kabul etmiyoruz. Cemevi, cemevi olduğu için, cami, cami olduğu için güzeldir. Alevi, Alevi olduğu için güzeldir. Sünni, Sünni olduğu için güzeldir. Biz Aleviler var olduğumuz sürece inkarcılığın asla yeri olmayacaktır. Ey Aleviler, davanıza sahip çıkınız. Davamıza sahip çıkarak inancımıza sahip çıkacağız. Bizi bekleyen çok tehlikeler var. Sözüm ona 'Alevilerin haklarını vereceğiz' diyenler, bu paketle ikiyüzlülüklerini göstermiş oldular. Bu paketi kabul etmiyoruz."

Alevi Kültür Dernekleri Genel Başkanı Doğan Demir ise Alevilerin eşit yurttaşlık mücadelesi verdiğini dile getirerek, sorunun yeni yapılacak anayasa ile çözülebileceğini, Alevilerin yıllardır yok sayıldığını, bunu kabul edemeyeceklerini anlattı.

Miting, sanatçılar Tolga Sağ ve Cihan Çelik konseriyle son buldu.

19 Ekim 2013
DHA