İSTANBUL - HİLAL UŞTUK

İstanbul Şehir Üniversitesi sinema televizyon bölümü öğrencisi Elif Kayalar'ın albinizmi ele aldığı filmi "Kar Taneleri", Hindistan'da gerçekleştirilen Woodpecker Uluslararası Film Festivali'nde "En İyi Öğrenci Filmi" ödülünün sahibi oldu.

Kayalar, albino bireylerle yakınlarının gözünden albinizm hastalığı işlediği filme ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, resmi seçkiye alınan 36 dakikalık filmin, festivalden ödülle döndüğü için çok sevindiğini belirterek, ödülü beklemediğini dile getirdi.

Kayalar, kendisinin de albinizmli olduğuna işaret ederek, şunları kaydetti:

"Ben de albinizmli bir birey olarak doğdum. Hatta abim de albinizmli. Albinizm aslında genetik bir rahatsızlık. Cilde ve göze rengini veren melanin isimli pigmentin hiç bulunmaması veya az bulunmasıyla ortaya çıkıyor. Anne ve babanın da taşıyıcı olması gerekiyor. Bizim ailemizde albinizmli bildiğimiz kimse yoktu. 7 kuşaktan birinde olması ve birilerinin taşıyıcı olması gerekiyormuş. Oradan süregelen bir durummuş. Bizim çevremizde tanıdığımız kimse albinizmli değildi. Akraba evliliği gibi bir şey de söz konusu değildi. Sadece abim ve ben albinizmli doğduk."

"Albinizmli bireyler yaşadıklarını anlattı"

Genç yönetmen, belgesel türündeki film için albinizmli bireylerle yakınlarından oluşan 17 kişiyle görüştüğünü kaydederek, "Filmde albinizmin genetik rahatsızlıktan öte olduğunu ve bu insanların hayatını etkilediğini anlatmaya çalıştım. Herkes gerçekten büyük bir özveriyle yaşadığı bu durumu anlattı. İnsanların eğitim ve sosyal hayatı, bireysel ilişkileri albinizmden etkileniyor. Okul hayatı ciddi bir şekilde etkileniyor. Çünkü albinizm sadece tenimizin veya saçımızın açık renkli olması dışında, aynı zamanda görme bozukluğuna da yol açan bir hastalık. Bu da okul hayatını etkiliyor. Tahtayı görmek, test kitaplarının puntolarının küçük olması gibi nedenler hep etkiliyor. (Filmde) Bunlara değindiler ve sosyal ilişkilerinin albinizmden nasıl etkilendiğini anlattılar." ifadelerini paylaştı.

Elif Kayalar, bütçesi olmadan ve destek almadan yaptığı filminin ilk filmi olduğunu, DVD kapağı ile afişini de kendisinin tasarladığını kaydetti.

Filmde yer alan kişilerle ortak noktalarının olduğuna dikkati çeken Kayalar, kendi hayatının da albinizmden etkilendiğini sözlerine ekleyerek, yaşamında albinizmin negatif yönlerini pozitife çevirmeye çalıştığını vurguladı.

Kayalar, çekimlerin İstanbul ve Antalya'da yapıldığını ve yaklaşık bir yıl sürdüğünü dile getirerek, kurguyla birlikte bir yılı aşkın sürede projenin tamamlandığını söyledi.

Çekim sürecinin meşakkatli olduğunu vurgulayan Kayalar, aklındaki belgesel filmi çekebildiği için mutlu olduğunu 2018 içinde de filmiyle festivallere katılacağını söyledi.


Kaynak: AA