Aksa Enerji Genel Müdürü Cüneyt Uygun, 'Şu anda ekiplerimiz Afrika'da müşterek ülkede kontratla ait görüşmeler yapıyor. İnşallah baş döndürücü geçenlerde buradan müşterek santralimizi şimdi ne ülkeye taşıyacağımızı açıklarız' dedi.

AA muhabirinin sorularını yanıt veren Uygun, 2015'in dü seçimli müşterek sene olmasının iklim içre ekonomiyi etkilediğini, Fed nema artışının TL'de bedel yitirilmesine defa açtığını ve bölgedeki jeopolitik sıkıntıların da menfilik yarattığını anlatım etti. Uygun, bunlara karşın Aksa Enerji'nin, çirkin revan müşterek devirde zat beklentilerini gerçekleştirdiğini ve yılı dobra müşterek noktada kapattığını anlattı.

Enerji sektöründeki büyümenin maada temiz iklim içi hasıla ile koşut gittiğini ve akıbet devirde enerjideki istem artışının da beklenenden aşağıda gerçekleştiğini vurgulayan Uygun, şu halde bitmeme etti:

'Öyle olunca vaktiyle meydana getirilen yatırımlar durmadığı düşüncesince çabucak sunma ilavesi oluştu. Geçen sene yüzdelik 35'lere vasıl müşterek ihtiyat ilavesi vardı. Bu da şimdi az velut ve şimdi müşterek tomar değerli santralleri devir dışı bıraktı. Kömür ve yenilenebilire ilişkin müşterek istihsal portföyü şimdi baş döndürücü gündemde oldu. Dolayısıyla sektörde ağız ağıza ışıntı sektöre adanmış hazırlamaya alışkın firmalar güzeşte sene baş döndürücü zorlandı.

'Van santralini az verimden kapattık'

Makinelerin apiko müşterek halde yola çıkmayı beklediğini anlatım fail Uygun, Gana'daki sahanın da yapım düşüncesince apiko bulunduğu bilgisini paylaştı.

Uygun, arsıulusal piyasalarda erke ve santralcilik yönünde da levent boylu vadeli aktör olmayı hedeflediklerini vurgulayarak, şunları söyledi:

'Gana haricinde da beş altı ülkeyle şimdi temaslarımız var. Şu anda ekiplerimiz Afrika'da müşterek ülkede kontratla ait görüşmeleri yapıyorlar. İnşallah baş döndürücü geçenlerde buradan müşterek santralimizi şimdi ne ülkeye taşıyacağımızı açıklarız. Van santralimizi gürlük listesinde altlarda kalmış bulunduğu düşüncesince kapattık, akla yatkın müşterek sözleşme fırsatı yakaladığımız anda doğrudan taşımayı planlıyoruz.'

'İsrail gazında üstümüze sakıt her neyse yaparız'

Doğu Akdeniz gazının Avrupa'ya ulaştırılması mevzusundaki görüşlerini de paylaşan Uygun, bu projenin politik boyutu derece fen boyutlarının da baş döndürücü ehemmiyetli bulunduğunu söyledi.

Uygun, bölgedeki kaynağın Kıbrıs'tan Yunanistan'a mı yok ise Kıbrıs'tan Türkiye'ye ve buradan Avrupa'ya mı ulaştırılacağı dair fen detayların ehemmiyet kazandığına ayraç ederek, 'İki rota ortada tul yönünde ağır farklar var. Yatırım meydana getirecek hususi firmalar işin bu boyutunu da düşünecekler' ifadelerini kullandı.

Bu projenin Türkiye düşüncesince baş döndürücü ehemmiyetli bulunduğunu tamlayan Uygun, Doğu Akdeniz'deki gazın düzene aktarılmasıyla Türkiye'nin doğal kavara hazırlık çeşitliliğine acemi müşterek format ekleneceğini dile getirdi.

Bu manada plan geliştiricileri kabilinden görüşme edildiklerini kail Uygun, şunları kaydetti:

'Bize burada müşterek fariza düşerse tığ varız, zira santrallerimiz ve üleştirme şirketlerimiz ile en iri doğal kavara tüketicilerinden biriyiz. Bu projenin gizil müşterek Türkiye girişi olacaksa grubumuzun doğal kavara üleştirme bölgesi bulunan Adana kabilinden müşterek antre olacak. Diğer yandan Kıbrıs olursa fuel-oil santralimizi gaza çevirerek baş döndürücü şimdi akla yatkın koşullarda Ada'ya çarpıcılık sağlayabiliriz. Dolayısıyla bu projenin bizlere raci dayanıklı baş döndürücü noktası var. Biz varız ama bu mevzuda ısınan müşterek musahabe trafiğimiz hâlâ yok.'

'Kömür santrallerine dayanak noktası gelirse projelerimiz var'

Uygun, kömüre mebni 270 megavat kapasiteli Bolu Göynük ısıl santrallerinde gelinen akıbet yeri da aktararak, güzeşte hafta cuma namazı bakımından santralin ikinci kısmının da kabulünün gerçekleştiğini ve düzene satmaca kesebilecek bir duruma geldiğini belirtti.

Kaynak: AA