Aydemir Güler, soL Portal'da bugün yayınlanan yazısında, AKP İkinci Cumhuriyet'in kuruluşu sürecinde patinaj yapmaya başladığını ileri sürüyor. Güler, yıkıcı dönemde AKP'ye sunulan geniş desteğin, kurucu döneme geçildiğinde dağılmaya başlamasını da, bu patinajın bir işareti olarak sunduğu yazısında, Kürt başlığının söz konusu patinajın en açık görülebildiği alan olduğunu belirtiyor.

AKP'nin tasarladığı reform planı için muhatap bulmakta zorlandığını ifade eden Güler, Öcalan'ın tek muhatap olarak sivrildiğini de belirtiyor. Kürt halkının temsiliyetini AKP'nin ya da liberallerin kazanması çabalarının boşa çıktığını söyleyen Güler, şöyle devam ediyor: "Geriye tek bir alternatif kalıyor. Pazar günkü BDP Kongresine savcılıkça soruşturma açılmasına vesile olan da budur: Abdullah Öcalan".

Aydemir Güler, ayrıca, AKP'nin Kürt açılımı adıyla sürdürdüğü politik sürecin, esasında Kürt hareketini ABD çizgisine çekmek ve Kürt halkını İkinci Cumhuriyet'e kazanmak amacını taşıdığını belirtiyor:

"Çok özet haliyle ifade edersem, şu İkinci Cumhuriyet ve Amerikan uyumunun damga vurduğu reformun öğeleri şunlar: Neo-liberal bir söyleme dayanarak devlet sınırları önemsizleşecek, uluslararası sermayenin ve bir numaralı emperyalistin hareket yeteneği artacak, yerel yönetimlerin güçlendirilmesi boşluğu dolduracak, ulusal hukuk uygulamalarını ikame edecektir. Kürdistan'ın parçaları Ankara'nın şemsiyesi altında birbirlerine yakınlaşırken sürecin üst garantörü veya üst-belirleyicisi olarak ABD vardır. Kürt halkına ulusal kazanım namına anayasal vatandaşlık, kürt dilinin kullanım olanaklarında genişleme vermek yeterlidir, bu modele göre. Bir de Kürt halkının lider kültü vardır ki, onun da onore edilmesi, Öcalan'ın hapislik koşullarının radikal biçimde revizyonuyla sağlanabilir."

Aydemir Güler'in yazısını okumak için burayı tıklayınız.

sol haber