Cumhuriyet

MUSTAFA ÇAKIR

ANKARA - AKP, aralarında memur ve işçi toplusözleşme düzenlemelerinin de bulunduğu 6 yasa tasarısı ve önerisini 27 Mart ile 5 Nisan günleri arasında yasalaştırma kararı alırken, KESK de bu dönemde alanlarda eylem yapacak.

AKP Grup Başkanlığı tarafından milletvekillerine yapılan duyuruda, 27 Mart-5 Nisan günleri arasında, TBMM Genel Kurulunda yasalaştırılması planlanan tasarı ve teklifler şöyle sıralandı:

İlköğretim ve Eğitim Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi (4+4+4), Kamu Görevlileri Sendikaları Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı (Memur maaş zamları), Orman Köylülerinin Kalkınmalarının Desteklenmesi ve Hazine Adına Orman Sınırları Dışına Çıkarılan Yerlerin Değerlendirilmesi ile Hazineye Ait Tarım Arazilerinin Satışı Hakkında Kanun Tasarısı (2-B), Toplu İş İlişkileri Kanun Tasarısı, Katma Değer Vergisi Kanunu ile Bazı Yatırım ve Hizmetlerin Yap-İşlet-Devret Modeli Çerçevesinde Yaptırılması Hakkında Kanun ve Kamu İhale Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, 136 Sıra Sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi.

Programlar Genel Kurul’a göre ayarlandı

AKP Grup Başkanlığının duyurusunda tüm bakan ve milletvekillerinin bu tarihler arasında hafta sonları da dahil tüm yurtiçi ve yurtdışı resmi ve özel programlarını Genel Kurulda olacak şekilde yapmaları istendi.

KESK de aynı dönemde eylem yapma kararı aldı. KESK Genel Sekreteri İsmail Hakkı Tombul tarafından bağlı sendikaların genel merkezlerine gönderilen yazıda, kendisinden olmayan her kesime karşı adeta savaş ilan eden AKP iktidarınınhazırladığı yasa tasarılarıyla emek düşmanıpolitikalarına hız verdiği belirtildi. Yazıda, “... Bu saldırı yasa tasarı ve tekliflerinin geri çekilebilmesinin tek yolunun etkin ve kararlı bir mücadele sergilemekten geçtiği açıktırdenildi. Yazıya göre, 28 Mart Çarşamba Ankara merkezli kitlesel basın açıklaması yapılacak. Ankaraya gelemeyen KESK üyeleri ise illerde eşzamanlı açıklamalar gerçekleştirecek. Yazıda, 4+4+4 TBMM Genel Kuruluna geldiğinde Eğitim-Sen tarafından yapılacak grevin”, diğer hizmet kolları tarafından da sahiplenileceği belirtildi.