‘4+4+4 tasarısı’ iktidar milletvekilleri tarafından işgal edilen komisyondan geçti

CHP’lilere linç girişimi TBMM Milli Eğitim Komisyonundan 6 maddesi 6 günde görüşülen kesintili eğitim önerisinin kalan 20 maddesi AKP ablukası altında 27 dakikada geçirildi. Yaklaşık 70 AKP’li, komisyon toplantısının başlamasına 1 saat kala salonu işgal etti. CHP’lilerin de salona gelmesiyle başlayan tartışmalar sırasında CHPli Engin Altay, Engin Özkoç ve Recep Gürkan yerde tekmelenerek linç tehlikesi atlatırken kameramanlar dövülerek salonun dışına çıkartıldı.

Kargaşa sırasında oylama Komisyon başkanı kavga ve kargaşa sırasında maddeleri okutarak oylattı. CHP’lilere konuşma hakkı tanınmadı. Komisyon üyesi AKP’liler ise kendilerine ‘kaldırın ellerinizi’ diye bağıran diğer AKP’lilerin uyarılarıyla kabul oyu verdi. Salonun önünde bekleyen onlarca CHP’li slogan atarak AKP’yi protesto etti. AKP’liler ise yaşanan utanç görüntülerine karşın tasarının geçmesini alkışlarla kutladı. MAHMUT LICALI’nın haberi .

Milli Eğitim Komisyonu’nda linç girişimine varan büyük bir kavga çıktı

Tarihi utanç günü

MAHMUT LICALI

ANKARA - TBMM Milli Eğitim Komisyonundan 6 maddesinin görüşmeleri 6 gün ve toplam 91 saat 14 dakika süren kesintili eğitim önerisinin kalan 20 maddesi, komisyondaki AKP baskını ve ablukasıyla 27 dakikada geçirildi. TBMMde yaşanan tarihi utanç gününde CHPli Engin Altay, Engin Özkoç ve Recep Gürkan yerde tekmelenerek linç tehlikesi atlatırken, kameramanlar dövülerek salonun dışına çıkarıldı.

Toplantının başlamasına bir saat varken yaklaşık 70 AKP milletvekili görüşmelerin yapılacağı KİT Komisyonunun salonunun kapısının açılmasıyla hep birlikte içeri girdi. Bu sırada komisyon başkanlık divanının her iki yanına da getirilen ikili koltuklara da sıralar halinde AKPli vekiller adeta barikat oluşturdu. Milletvekillerine ayrılan koltukların dolmasının ardından bazı AKPli vekiller izleyicilerin ve gazetecilerin oturduğu sandalyede de yer bırakmadı. Görüşmelere Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer katılmazken, Müsteşar Emin Zararsız hazır bulundu.

CHPli vekiller toplantının başlamasına 5 dakika kala salona geldiler.

‘Komisyona işgal’

CHP Grup Başkanvekilleri Muharrem İnce, Akif Hamzaçebi ve Emine Ülker Tarhan CHPli komisyon üyelerine ayrılan yere oturdu. Diğer CHPli milletvekilleri ise toplantı salonunun kapısının dışında yaklaşık 5 dakika ayakta bekledikten sonra AKP Grup Başkanvekili Mahir Ünalın Buyrun gelin oturun diye laf atması üzerine ortam bir anda gerildi. CHPli Nur Serter, AKPnin demokrasi ve yönetim anlayışı bu diye tepki gösterirken, Ünalın işaretiyle yaklaşık 6 AKPli milletvekili oturdukları yerden kalkarak koltukların arkasına geçip ayakta beklemeye başladı. AKPli vekiller CHPli vekillere boşalan koltuklara oturmasını talep etti. CHPli İnce, Komisyon işgal edildidiyerek tepki gösterdi.

Maddeler jet hızıyla geçti

Tüm bunlar olup biterken Komisyon Başkanı Avcı, yaşanan kavga ve karmaşaya karşın görüşmeleri başlatarak yasa önerisinin 7. maddesini okuttu. CHPlilere konuşma hakkı vermeyen Avcı, jet hızıyla maddeleri oylattı. Yaşanan arbede nedeniyle komisyonun AKPli üyelerine el kaldırmaları gerektiğini başkanlık divanı önündeki AKPliler işaret verdi. Divan önünde bulunan AKPliler Ağabey kaldırın ellerinizidiye seslenerek oylamanın yapılmasını sağladı.

‘Faşizme karşı omuz omuza’

CHPli vekiller ile AKPli vekiller yumruklaşmaya ve itişmeye devam ederken salonun önünde bekleyen onlarca CHPli vekil, Faşizme karşı omuz omuza, Kahrolsun AKP diktatörlüğü sloganlarını atarak AKPnin uyguladığı baskıcı uygulamayı kınadı. Kavgalar dakikalarca sürerken maddelerin oylanmasına da devam edildi. Salonda bulunan bir sandalyenin kıralarak, kırık bacaklarının vekillerin üzerine atıldığı gözlendi.

Maddelerin aleyte söz hakkı verilmeden bir bir oylanmaya başlanmasına tepki gösteren CHPli vekiller AKPli vekillerin oluşturduğu barikatı yarıp başkanlık divanına ulaşmaya çalıştı. Tartışma bir anda yumruklaşmaya dönüşürken, onlarca AKP milletvekili CHPlileri salonun dışına itti. Bunun üzerine CHPli Engin Altay, Engin Özkoç ve Recep Gürkan yere düştü. Bazı AKPli vekiller yere düşen CHPli vekillere tekme atmaya başladı. AKPli vekillerin linç girişimine araya giren milletvekilleri engel olmaya çalıştı.

Alkışlarla kabul

CHPli milletvekillerinin salona girmeye çalışmalarıyla saat 15.00te başlayan kavga saat 15.35te son buldu. Komisyon görüşmelere saat 15.04te başladı, saat 15.31de kalan 20 maddenin kabul edilmesiyle oturum kapandı. AKPli milletvekilleri yasa önerisinin kabul edilmesini alkışlarla coşkuyla kutladı”.

Komisyondaki arbede sırasında yere düşen CHP’liler tekmelendi. Yaralanan bir kameraman hastaneye kaldırıldı. (Fotoğraf: AA - BÜLENT UZUN)