Sultangazi Pir Sultan Abdal Derneği Başkanı Zeynal Odabaş hakkında AKP’li Sultangazi Belediyesi tarafından 5 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı. Sultangazi'de yaşayan Alevilerin taleplerinin karşılanmaması üzerine Cem Evi açması üzerine "işgalcilik" suçlamasıyla dernek başkanı açılan davanın ilk duruşması bugün görüldü.

Sultangazi Belediyesi'nin kayıtsızlığı üzerine Cem Evi'ni açtılar
Yaklaşık 200 bine yakın Alevinin yaşadığı Sultangazi’de Alevilerin ibadetlerini yerine getireceği bir tane Cem Evi bulunduğundan ötürü mevcut ihtiyacın karşılanabilmesi için AKP’li Sultangazi Belediyesi’ne taleplerini iletmek istedi. Dernek tarafından yapılmak istenen görüşmeler karşılıksız kaldı ve bölgede yaşayan Alevi halkı, Sultangazi Pir Sultan Abdal Cem Evi’ni yeniden inşa etti.

Dernek Başkanı saldırıya uğradı
“İşgalci” oldukları gerekçesiyle yıkılmak istenen Cem Evi’nin çevresinde birçok kamu kuruluşunun bulunması da dikkat çekerken ibadet alanlarını yeniden inşa eden bölge halkına baskılar artarak devam etti. Geçtiğimiz sene yaşanan bu gelişmeler içerisinde Dernek başkanı Zeynal Odabaş saldırıya uğradı ancak saldırganların kim olduğu halen tespit edilemedi.

Mobese görüntüleri, görgü tanıkları bulunamadı
Saldırıyı gerçekleştirenlerin bulunması için çalışma yürüten avukatlar ise bölgedeki mobese kameralarının kayıtlarının silindiğini ve saldırıya dair görgüsü olan hiçbir tanık tespit edemediklerini belirttiler.

5 yıla kadar hapis isteniyor
Sultangazi Belediyesi de bölge halkının inşa ettiği Cem Evi’ni yıkmak için belediye encümen kararıyla 67 bin TL imar para cezası verilerek dernek hakkında icra başlattırıldı. Ayrıca derneğin Cem Evi’nin inşasına neden olarak “işgalci” konumunda bulunduğunu iddia eden belediye, dernek başkanı hakkında da 5 yıla kadar hapis istemiyle dava açtı.

Davanın ilk duruşması bugün görüldü
Açılan davanın ilk duruşması bugün Gaziosmanpaşa Adliyesi’nde görüldü. Davada yargılanan dernek başkanı Odabaş, Alevilerin haklarının gaspedildiğini, bölge halkının kendi imkanlarıyla Cem Evi’ni varettiğini ve taleplere kayıtsız kalan AKP’li Sultangazi Belediyesi’nin çıkarttığı encümen kararını tanımadıklarını söyledi. Saldırıya uğradığı Eylül 2011 yılında haklarında icra çıkartıldığını karakolda öğrendiklerini söyleyen Odabaş, Cem Evi’nin yasal statüye kavuşturulmasının gerekli olduğunu ifade etti.

Duruşma 28 Mart'a ertelendi
Odabaş’ın avukatları da bölgenin havadan ve karadan fotoğrafının alınarak imara uygun olmayan yerlere hangi uygulamaların yapıldığının tespit edilmesini, bölge halkının imece usulüyle Cem Evi’ni inşa ettiği yönünde tanıkların dinlenmesini talep ettiler. Duruşma 28 Mart’a ertelendi.

"Dava AKP'nin Alevilere uyguladığı politikaların sonucudur"
Görüşünü aldığımız Sultangazi Pir Sultan Abdal Derneği Başkanı Zeynal Odabaş, açılan davanın AKP’nin siyasi bir kararı olduğunu Alevi yurttaşlara uygulanan ayrımcı politikaların sonucu olduğunu ifade etti. Davanın “işgalcilik” suçlamasıyla açılması hakkında Odabaş, “Biz işgalci tutumu kabul etmiyoruz. O bölgede emniyet müdürlüğü var, devletin olanaklarından yararlanan kamu kuruluşları var. Cami var, kuran kursu var ama onlara imar sorunu yaşatılmaz. Biz cemevlerinin yasal statüye kavuşmasını istiyoruz” diye konuştu.

(soL - Haber Merkezi)