Fırat Kozok / Cumhuriyet - Seçim döneminde özel televizyon ve radyoların yayınlarının denetimini Yüksek Seçim Kurulu’ndan (YSK) alarak, yandaş medya organlarını rahatlatmak isteyen AKP, skandal teklifi Meclis’e getirdi. Düzenleme yasalaşırsa en son Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Tayyip Erdoğan’a saatlerce yer ayırıp diğer iki adayı görmezden geldikleri için YSK’den onlarca ceza alan özel kuruluşlar, 7 Haziran seçimleri için rahatlayacaklar. Yayınlarla ilgili denetimi yalnızca üyelerinin çoğunluğu AKP’lilerden oluşan RTÜK yapacak.

Cumhuriyet, AKP’nin seçim dönemi yayınlarını YSK’nin elinden alma planını “Skandal hazırlık” başlığıyla duyurulmuştu. İşte o hazırlık, dün sessiz sedasız bir şekilde bir torba yasanın içerisine konularak TBMM’ye getirildi. Mevcut RTÜK yasasında seçim dönemi yayınlarıyla ilgili usul ve esasların YSK tarafından düzenleneceği belirtiliyordu. Bu çerçevede RTÜK, yayınları YSK’nin kararları doğrultusunda izliyor ve denetliyordu. RTÜK’ün hazırladığı raporlarla ilgili son kararı ise YSK veriyordu. YSK, özellikle 30 Mart yerel seçimleri ile 10 Ağustos Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde, özellikle Erdoğan lehine orantısız yayın yapan kanallara onlarca ceza yağdırmıştı. AKP’li 8 milletvekilinin imzasıyla TBMM’ye sunulan torba tasarıda YSK’nin bu yetkileri tırpanlandı. YSK’nin tüm özel televizyon ve radyoları seçim dönemlerinde denetleme yetkisi RTÜK’e bağlandı. Düzenleme yasalaşırsa YSK yalnızca TRT’nin yayınlarını denetleyebilecek. YSK yalnızca seçim günü yayınlarından sorumlu olacak.

3 çocuğa 1300 TL yardım

AKP’nin seçimlere 3 aydan az bir süre kala Meclis’e getirdiği yasa teklifinde, yer alan diğer bazı başlıklar şöyle:

MEB’e 47 bin kadro: Teklifle Milli Eğitim Bakanlığı’na 47 bin öğretmen kadrosu ihdas ediliyor.

Üç çocuğa 1300 TL: Seçim öncesi 3 çocuk teşvikleri için de düğmeye basıldı. Birinci çocuk için 300, ikinci çocuk için 400, üçüncü ve sonraki çocuklar için de 600 TL doğum yardımı yapılacak.

Anadolu Ajansı’na ihale kıyağı: Teklifle TRT’nin Anadolu Ajansı’ndan yapacağı mal ve hizmet alımları kamu ihale yasası kapsamından çıkartıldı.

Konut yardımı: Konut satın alacaklara devlet katkısı verilecek. Katkı 15 bin TL’yi geçemeyecek.

Maket konutta teslim uzuyor: Teklife göre, ön ödemeli konut satışında, devir veya teslim süresi 36 aydan 42 aya çıkarılıyor. Devir veya teslim tarihine kadar tüketicinin bir gerekçe göstermeden sözleşmeden dönme hakkı olacak.