Bir Daha Yapmasın Yeter!

Uluderede 34 köylünün öldürüldüğü olay 28 Mayısta 5. ayını dolduracak. Hâlâ olayın sorumluları bulunup kamuoyuna açıklanmış değil. Hükümet ve iktidar partisi yetkililerinin her gün birbirinden farklı açıklamalar yapması da olayın aydınlatılmasından çok kafaların karışmasına ve en önemlisi de ölenlerin yakınlarında ve kamuoyunda oyalanıyoruzalgısının yayılmasına neden oluyor.

Son dönemin en önemli kırılma noktalarının başında gelen Uludere olayı, bir bumerang gibi döndü dolaştı ve sonunda AKP hükümetinde sarsıntı yarattı. Bakan olmasından bu yana yaptığı gaflarla gündem oluşturan İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, bizzat AKP Genel Başkan Yardımcısı ve parti sözcüsü Hüseyin Çelik tarafından kamuoyu önünde daha önce benzeri yaşanmamış bir biçimde uyarıldı. Çelik, Şahinin açıklamalarının AKP ve hükümetinin üslup ve anlayışı olmadığını, insani bulmadığınısöyledi. Muhalefet partisi sözcüleri de herhalde Şahin için bundan daha ağır konuşamazdı.

Arınç ve Atalay: “Çok yadırgadık”

Hüseyin Çelik bu açıklamayı nasıl yaptı? AKP kulislerinden edindiğimiz bilgilere göre, Şahinin özellikle Öldürülenler PKK figüranısözlerine içerleyen ve bu sözlerin hükümete ve AKPye verebileceği zararı fark eden Çelik, Başbakan Kazakistanda resmi temaslarda olduğu için süratle AKPnin akil adamları denen Başbakan Yardımcıları Bülent Arınç ve Beşir Atalay ile irtibata geçti. Arınç ve Atalaydan Biz de çok yadırgadık, yanlış olduyanıtını alan Çelik, ilk eleştirilerini meslektaşımız Ömer Şahinin önceki gece Kanal Ada yayımlanan programında canlı yayında yaptı. Çelik bununla da yetinmedi, dün sabah Anadolu Ajansına özel demeç vererek rahatsızlığının kamuoyu tarafından bilinmesini sağladı. Keza görüşlerini Twitter hesabından da duyurdu.

Vicdanının sesini dinlemiş

Çelik yakın çevresine yaptığı çıkış için Vicdanımın sesini dinledimdiyor. Ancak Başbakan Tayyip Erdoğanın yönetim tarzını bilenler, AKP içinde bir bakanı hedef alan bu tür bir açıklamanın ondan izinsiz yapılmasının imkânsız olduğunu da yakından bilir. Tahminimiz Çelikin bu açıklamaları öncesinde Başbakan ile doğrudan ya da dolaylı irtibat kurduğu yönünde.

Son kararı Başbakan verecek

Normal bir demokraside Şahinin o açıklamaları sonrası Başbakan tarafından azledilmesi gerekir. Hele de kendi partisinin akil adamlarının da destek verdiği bu ültimatom gibi açıklama sonrasında istifa etmesi gerekir. AKPde bu konuda tek bir belirleyici var. O da Erdoğan. Hüseyin Çelikin yakın çevresi ile paylaştığı Hemen istifaya gerek olmayabilir. Ama umarım bir daha benzer hatalar yapmazdeğerlendirmesinin sadece parti değil hükümetin genel kanaati olduğu söylenebilir.

Tepkiler birikmişti

AKP kulislerinde Çelik ile Şahinin karşı karşıya gelişinin sadece Uludere açıklamalarından kaynaklanan anlık bir olay olmadığı konuşuluyor. Buna göre bakan olmasından bu yana özellikle Kürt sorunu ve terörle mücadele konusunda yaptığı açıklamalar nedeniyle Şahin, bir süredir AKPnin özellikle Güneydoğu milletvekillerinden tepki toplamaktaydı. Özellikle Wall Street Journal gazetesinin haberi sonrasında AKPde yaşananUludereyi yönetememe telaşının ardından gelen bu açıklamalarla Şahin, tüm şimşekleri üzerine çekmiş oldu.

***

CHP: Ruh hallerinin dışavurumu

Şahin ile Çelikin karşı karşıya kalışını muhalefet farklı değerlendiriyor. Uludereyi araştıran Meclis İnsan Hakları Komisyonunun CHPli üyelerinden Levent Gök, Aslında İçişleri Bakanı’nın açıklaması AKPnin gerçek ruh halinin dışavurumuydu. Son beş aydaki tavırlarının ardında yatan gerçek düşünceyi ağzından kaçırdı. Çelik de şimdi durumu kurtarmaya çalışıyor. Madem o kadar vicdanları rahatsız, Başbakan niye 5 aydır gitmiyor Uludereye?dedi.

ANALİZ
Utku Çakırözer