Cumhuriyet Ankara Büro- Metropoll Araştırma Şirketi’nin yaptığı “Türkiye’de Siyasal Durum” araştırmasının sonucuna göre AKP’li seçmenlerin yüzde 56.1’i MİT müsteşarlarının gerektiğinde savcılar tarafından sorgulanabileceğini belirtirken, yüzde 44.9’u MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın ifadeye çağrılmasının, yargının hükümetin politikasına müdahalesi olarak değerlendirilmemesi gerektiğini düşünüyor. 27 ilde yapılan anketten çıkan sonuçlar satır başlarıyla şöyle:


• “MİT müsteşarının ifadeye çağrılması, yargının hükümetin politikasına müdahalesidir, şeklindeki görüşe katılıyor musunuz” sorusuna, ankete katılanların yüzde 36.5’i “katılıyorum” yanıtını verirken, yüzde 44.9’u tersi görüş belirtti. Bu görüşe katılmadığını belirten AKP’li seçmenin oyu yüzde 49.7’ye ulaşırken, CHP’li seçmen 33.7’de, MHP’li seçmen ise 43.4’te kaldı.

• MİT’le ilgili bir diğer soru da “MİT müsteşarının yargı, yani hâkim ve savcılar karşısında dokunulmaz olması gerektiğini düşünüyor musunuz” sorusu oldu. Soruya AKP seçmenlerinin yüzde 30.2’si “evet” yanıtını verirken, yüzde 58.8’i “hayır” dedi.

• “AKP ile Gülen cemaati arasında iktidar mücadelesi vardır, şeklindeki görüşe katılıyor musunuz” sorusuna, AKP’li seçmenin yüzde 21.2’si, CHP’li seçmenin yüzde 54.7’si, MHP’li seçmenin yüzde 40.5’i, BDP’li seçmenin de 61.9’u “evet katılıyorum” yanıtını verdi. Buna karşın AKP’lilerin yüzde 71.2’si bu görüşe karşı çıktı.

• Seçmenlerin yüzde 44’ü Türkiye’nin iyiye, yüzde 35’i kötüye doğru gittiği kanısında.

• Bugün bir seçim olsa seçmenlerin yüzde 71’i önceki seçimde oy verdiği partiye tekrar oy vereceğini, yüzde 17’si ise başka bir partiye oy verebileceğini belirtiyor.