HSYK üyelikleri için eylül ayında yapılacak seçimlerde cemaat etkinliğini kırmak için yaptığı düzenlemeler Anayas Mahkemesi'nden dönen AKP yeni formül arayışında.

Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararı, HSYK Yasası’nın TBMM Genel Kurulu’ndaki görüşmeleri sırasında eylülde yapılacak üye seçimine yönelik kritik düzenlemeler getiren AKP’nin tüm planlarını altüst etti. Adli ve idari yargıda yapılacak seçimler için 20 yıl hâkim ve savcılık mesleği yapmış olma kriteriyle cemaate yakın isimlerin HSYK’ye üye olmasını engellemeyi düşünen AKP’de, bu maddenin iptal edilmesi üzerine hesaplar yeniden gözden geçiriliyor.

HSYK’nin Adalet Bakanı ve Adalet Bakanlığı Müsteşarı dışındaki 20 üyesinin görev süresi bu ekim ayında sona erecek. Anayasa ve HSYK Yasası gereği görev süresi sona erecek isimlerin yerine Cumhurbaşkanı’nca 4, Danıştay’ca 2, Yargıtay’ca 3, Türkiye Adalet Akademisi’nce 1, birinci sınıfa ayrılmış adli yargı hâkim ve savcıları arasında yapılacak seçimle 4, idari yargıda aynı kriterle yapılacak seçimle de 3 üye olmak üzere toplam 20 üye yeniden belirlenecek. Adli ve idari yargıdaki seçimler eylül ayında yapılacak.

AKP, HSYK Yasası’nda yaptığı değişiklikle adli ve idari yargıdaki seçimlerde aday olacak kişiler için “20 yıl hâkimlik ve savcılık mesleğinde çalışmış olma” koşulu getirmişti. Bu düzenlemeyle cemaate yakın hâkim ve savcıların aday olarak HSYK’ye üye olmasının önüne geçilmesi hedeflenmişti. Ancak Anayasa Mahkemesi, bu maddeyi iptal etti. HSYK üyeliği için yapılacak seçimlerde oy kullanacakların kendi aralarından seçilecek asıl ve yedek üyelerin toplam sayısı kadar aday için oy kullanabilmesine de olanak tanınmış, ancak yüksek mahkeme bu düzenlemeyi de iptal etmişti. Bu düzenlemeyle de cemaat adaylarına karşı ittifak sağlanabilmesi planlanmıştı.

AKP bu maddelerin iptal edilmesi üzerine nasıl bir yöntem izleneceği, iptal edilen maddelerde nasıl bir değişiklik yapılacağı konusunu değerlendiriyor. AKP kulislerinde, iptal edilen 20 yıl kriteri yerine 19 yıl ya da 20 yılın üstünde bir koşul getirilebileceği, oy kullanımında da yine cemaat adaylarının seçilmesini engelleyecek bir yöntem geliştirilebileceği dile getiriliyor.

Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararı Resmi Gazete’de yayımlanmasından itibaren 3 ay sonra yürürlüğe girecek. AKP’de karar Resmi Gazete’de yayımlanmadan HSYK Yasası’nda değişiklik yapılabileceği, bunun için kararın beklenmesine gerek olmadığı görüşü dile getiriliyor.

Emine Kaplan/Cumhuriyet