Evrensel gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat 2010 1 Mayısı’nda çektiği AKP afişinin fotoğrafını yayınladı. Polat köşesinde hem 2010′u hem de AKP tarafından yapılan referandumu hatırlattı. Polat’ın yazısı şöyle:

Bu fotoğrafı 2010 yılı 1 Mayısı’nda, Taksim’e çıkan Tarlabaşı yokuşunda çekmiştim. Gün gelir lazım olur diye. Galiba o gün geldi.

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın, 3 gün önce 1 Mayıs’taki meydan tartışmalarına dair sözleri ortada: “Miting mi yapacaksan git Yenikapı’ya Maltepe’ye. Bundan sonra bazı ilçelerimizde de butik meydanlar düzenleme kararı aldık. Ama gelip esnafın camını çerçevesini indirecek şekilde Taksim’de Kadıköy’de bunları yapmak mümkün değil. Kesinlikle bunlara fırsat vermeyeceğiz.”

Bu fotoğrafın çekildiği dört yıl önceki 1 Mayıs’a ise AKP iktidarı, ‘12 Eylül referandumu’ hazırlığı ile gidiyordu. Erdoğan yargı alanını kendi lehine yeniden yapılandırarak kendisini daha da güçlendirmeyi amaçladığı bu referandum öncesi, “darbe” ile mücadele söylemi üzerine kurulu bir propaganda yürütüyordu.

Hatta o referandumda ‘sol’un bazı kesimleri de ‘Yetmez ama evet’ diyerek Erdoğan’ın Anayasa değişikliğine destek vermiş, karşı çıkanlar ise topyekün olarak darbecilikle suçlanmıştı.

Taksim bir mücadele sonucu mu açılmıştı, yoksa AKP’nin kendi siyasal hesapları sonucu mu? Uğruna verilen mücadele, ödenen bedel ve yüklenen anlam olmazsa kuşkusuz AKP de böyle bir adım atmaya gerek de duymazdı.





Sözcü