Kılıçdaroğlu, Diyarbakır’da başta Kürt sorunu olmak üzere birçok konuda açıklamalar yaptı.

Kılıçdaroğlu, "AKP iktidar olduğunda hapishanelerde 59 bin kişinin olduğunu, bugün bu sayının 130 bin olduğunu, hapiste 100 e yakın gazeteci olduğunu" belirtti

Hemen belirtelim Kılıçdaroğlu’nun hapisteki insanlarla ilgili verdiği rakamlar İİK’dan kaynaklanan tazyik hapsinden içerde yatanları kapsamamaktadır.  Çünkü bu kişiler ne mahkûm, ne de tutuklu olarak kabul edilmemekte ve istatistiklere yansımamaktadırlar.

AÇLIK GREVLERİ

Kılıçdaroğlu Diyarbakır STK’larla da görüştü. Kılıçdaroğlu sivil toplum kuruluşlarının açlık grevindeki insanların durumunu dile getirdikleri söyledi.

"İnsan bedenini ölüme yatırıyorsa bunu doğru bulmak mümkün değil. Taleplerinin bir şekliyle dikkate alınması, açlık grevlerinin sonlandırılmasını öncelikli olarak talep ettiler. Biz iktidar değiliz, icra makamındaki bir organ değiliz. Sorun hükümet kanadında nasıl değerlendiriliyor, görüşmeler yapılıyor mu bilmiyoruz. Bilmediğimiz bir konu üzerinde bizim yorum yapmamız doğru olmaz. Hükümetin bu konuda daha saydam bir politika izlemesini isteriz. Örneği TBMM'de bir kapalı oturum yaparak, olayların ne olduğu, gelişmelerin hangi aşamada olduğu milletvekillerine anlatılır. Böyle bir süreç yaşanmadığını için bizim bir görüş bildirmemizin sağlıklı olmadığını düşünüyorum" diye konuştu.

KÜRT sorunu

AKP’nin Kürt sorununa çözüm getiremediğini, gelişmiş ülkelerde bu sorunları sosyal demokrat iktidarların çözdüğünü belirten Kılıçdaroğlu " OSLO’da ne görüşüldüğünü bilmiyoruz ama sonuç alınmadığı ortada" dedi.

Kılıçdaroğlu sorumluluk makamında olmadıklarını, iktidarında somut bir çözüm sunmadığını belirtti.

Kılıçdaroğlu’nun Diyarbakır ziyareti medya tarafından gün boyu saat başı, detayları ile verildi.

Diyarbakır Belediye Başkanı Osman Baydemir ziyareti tarihi olarak niteledi.

Kılıçdaroğlu’nun Diyarbakır ziyaretine Gürsel Tekin,  Sezgin Tanrıkulu, Prof. DR. Oğuz Oyan, Esenyurt eski belediye başkanı Gürbüz Çapan ile birlikte geniş bir heyet katıldı.

Gürbüz Çapan Diyarbakırlı olmamasına rağmen Çapan’ın öğrencilik yıllarında Diyarbakır’da önemli anıları vardır. Çapan öğrencilik yıllarında Diyarbakır Belediyesi’nde çalışmıştır.

Heyetin oluşumunda bölge ile bağlara özen gösterildiği dikkat çekmektedir.

Kılıçdaroğlu’nun Diyarbakır ziyareti, CHP’nin Kürt sorununun çözümünde önemli bir yere sahip olacağının işaretidir ve CHP deki değişimin temel nedenidir..

adaletbiz