Haber Merkezi (Barış Oruç) - Türk Polis Teşkilatı intihar haberleriyle çalkalanıyor. Ayda 3 polisin intihar ettiği polis teşkilatında intiharlar tırmanarak devam ediyor. Küçük sebeplerden soruşturmaya uğrayan, fazla mesai yaparak sosyal hayatı zayıflayan ve tayinlerle ailesinden uzaklaşan polis memurları çıkış yolu olarak intiharı seçiyor.

Son bir yılda 39 polis intihar etti. İntihar eden polislerin yarısından fazlası evli. Emniyet-Sen'in verilerine göre, intihar eden polislerin yüzde 55'i evli, yüzde 30'u bekar, yüzde 9'u dul, yüzde 6'sı ise nişanlı. Polis sendikası Emniyet-Sen'in yaptığı araştırmaya göre 1990'dan günümüze kadar 622 polis intihar etti. 1990-2000 yılları arasında 196 polis intihar ederken, AKP'nin iktidar olduğu dönemi de kapsayan 2000-2013 yılları arasında bu sayı "yüzde yüz on" artarak 426'ya yükseldi. 2000-2013 yılları arasında gerçekleşen 426 polis intiharından 350'si, 2002 yılından günümüze kadar süren AKP iktidarı döneminde meydana geldi.

GENÇ POLİSLER ÇOĞUNLUKTA
Verilere göre 2013'de en fazla polis intiharının "21-25" ve "36-40" yaşları arasında gerçekleştiği belirlendi. İntiharların en fazla olduğu 21-25 yaş aralığı polislerin meslek hayatına yeni girdiği dönem olması, 36-40 yaş aralığının ise polislerin olgunluk dönemine denk gelmesi açısından dikkat çekiyor. Ayrıca polislerin intihar sayısının en çok olduğu ilin ise İstanbul olduğu tespit edildi.

Hükümete ve emniyet yetkililerine sorunlarını anlatan polisler, çözüm üretilemediğini ifade ediyor.
Emniyet-Sen yetkilileri, "Basına da sıkça yansıyan cinnet getiren polis, önce eşini öldürdü sonra intihar etti. Şimdi soruyoruz, o polisin karısı da polis intiharı olarak sayılmayacak mı?" diyerek tepkilerini dile getirdiler.

ÖLÜMLERİ KALEME ALDI, SORUŞTURMA AÇILDI

İntihar eden 4 polisin hayat hikayesini "İntiharda polis" adlı kitapta kaleme alan polis memuru Ali Bayram'a soruşturma açıldı. Kendisine kitaptan dolayı soruşturma açıldığını bir gazeteden öğrenen Bayram, sosyal paylaşım hesabından açıklama yaptı. Polis intiharlarını ve sorunlarını daha çok gündeme getireceğine namus sözü veren Bayram, "Bana soruşturma dosyasını vermeyen, içeriğini bile söylemeyen Emniyet Genel Müdürlüğü, soruşturma dosyasının içeriğini yandaş ve satılık gazetelerine veriyor. İsnat edilen suçu bile gazetelerden öğreniyorum. EGM 'nin medya üzerinden yaptığı aba altından sopa gösterme tehditine pabuç bırakacak adam değilim" diyerek sert çıkış yaptı.