İntibak sözcüğünü ağzına almayan Başbakan Erdoğan, CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun emeklilere intibak yasası sözü vermesi üzerine seçimlere üç dört gün kala aynı vaatte bulundu. AKP, Kılıçdaroğlu’nun dile getirdiği tüm sözleşmelilerin kadroya alınması, bedelli askerlik, 35. maddenin ve özel yetkili mahkemelerin kaldırılması gibi vaatleri de son anda sahiplendi.

AKP, CHP’nin projelerini bir bir gündemine aldı, CHP lideri yorumunu yaptı

‘Kemal kardeşiniz AKP’yi de çalıştırıyor’

AKP, bugüne kadar dile getirmediği projeleri seçime kısa bir süre kala dillendirmeye başladı. Son olarak Başbakan Erdoğan, katıldığı bir TV programında emeklilerin beklediği intibak yasasının çıkarılacağını söyledi. CHPnin aylardır gündeme getirdiği vaat, seçime 3 gün kala Erdoğan tarafından gündeme getirildi.

KIVANÇ EL

ANKARA - AKP, CHPnin gündeme getirmesi üzerine bugüne kadar karşı çıktığı projeleri seçim yaklaşırken vaat olarak açıkladı. CHPnin intibak yasasını çıkaracağı sözü vermesi üzerine, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, intibak yasası çıkaracağını açıkladı. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlunun tüm sözleşmelilerin kadroya alınacağı, İç Hizmet Kanununun 35. maddesinin kaldırılması, özel yetkili mahkemelerin kaldırılması, bedelli askerlik, Genelkurmayın bakanlığa bağlanması gibi proje ve vaatleri AKP tarafından seçime kısa bir süre kala sahiplenildi. Kılıçdaroğlu, Kemal kardeşiniz AKPyi de çalıştırıyor dedi.

Sözleşmeliye kadro

Kılıçdaroğlunun 4/B ve 4/C statüsünde çalışanların tamamının kadroya geçirileceğini ve sözleşmeli kadrolu ayrımının kaldırılacağını söylemesinin ardından hükümet 190 bin sözleşmeliyi KHK ile kadroya geçirdi. 4/Blileri kadroya alan hükümet, 4/Clileri ise kadroya almadı. Başbakan Erdoğan, 4/Clilerin durumuna ilişkin bir soruya da belediye ve KİTlerde çalışan 4/Clilerin durumuna ilişkin çalışma başlattıklarını söyledi. Erdoğan, sözleşmeli ve kadrolu ayrımının kalkacağına dair ise bir ifade kullanmadı. Hükümetin seçim sonrası yine sözleşmeli personel alımına devam etmesi bekleniyor. Türkiyenin en büyük memur forumunda da sözleşmelilere kadro verilmesine ilişkin yapılan yorumlarda CHPye teşekkür edildi. tgtek isimli bir kullanıcı, Allah Kemalden razı olsun, Başbakanın bu noktaya gelmesinde onun büyük emeği var diye yazdı.

Bedelli askerlik

CHPnin TBMMye sunduğu bedelli askerlik teklifine AKPlilerden sert tepki gelirken Başbakan Erdoğan önceki gün bedelli askerlik müjdesi verdi. CHPnin teklifi üzerine AKP Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ, Kılıçdaroğlu bedelsiz atıyor demişti. Erdoğan önceki gün katıldığı bir TV kanalında Bedelli konusunda Genelkurmay ile görüşmeler sürüyor. Ne zaman olacağına beraber karar vereceğiz. Biz olacak dersek olurdedi. CHPnin Demokrasi Raporunda Genelkurmay Başkanlığının Milli Savunma Bakanlığına bağlanması yönündeki adımının ardından da Erdoğan konuyu gündeme getirerek Olması gereken odur, ama şu an değil. Yani Milli Savunma Bakanlığına bağlanmasıdır diye konuştu.

35. maddeyi gündemine aldı

TSK İç Hizmet Kanununun 35. maddesinde yer alan ve darbelere gerekçe olan Silahlı Kuvvetlerin vazifesi; Türk yurdunu ve anayasa ile tayin edilmiş olan Türkiye Cumhuriyetini kollamak ve korumaktır hükmünün kaldırılması için CHPnin verdiği önergelerin TBMMde görüşülmesi, AKPnin oylarıyla engellendi. AKPliler CHPnin teklifine, Bu, darbe gerekçesini ortadan kaldırmaz şeklinde karşı çıkmışlardı. Erdoğan önceki akşam ise 35. maddenin muğlak olduğunu belirterek Yeni anayasayla bu kesinlikle netleşecektir diyerek bu maddenin kaldırılacağı mesajını verdi.

Aile sigortası

DGMlerin kapatılmasının ardından kurulan özel yetkili mahkemelerin kaldırılacağını seçim bildirgesinde açıklayan CHPnin bu adımı da AKPyi harekete geçirdi. Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, 2 Haziranda yaptığı açıklamada özel yetkili mahkemelerin kaldırılması gerektiğini söyleyerek bu konuyu da AKPnin gündemine almış oldu. CHPnin seçim sürecine damgasını vuran Aile Sigortası projesinin AKPli seçmende de olumlu bulunduğunun anketlerde çıkması üzerine ilk başta eleştirilen projenin benzeri de AKP tarafından geliştirildi. Aile Destek Programı adı verilen proje ile yoksul ailelere yardımda bulunulmasına ilişkin çalışmalar başlatıldı.