AKP, CHP, MHP ve HDP milletvekili aday adaylığı başvuru süreci sona erdi. 1 Kasım seçimleri AK Parti, CHP, MHP, HDP milletvekili aday listeleri 18 Eylül'de açıklanacak.

Kasım seçimlerine giderken önemli bir viraj daha dönüldü. AKP, CHP, MHP ve HDP'de aday adaylığı başvuru süreleri sona erdi. Partiler aday listelerini 18 Eylül'de Yüksek Seçim Kurulu'na teslim edecek.

1 Kasım'da yapılacak seçimde, Meclis'te grubu bulunan 4 partiden milletvekili adayı olmak isteyenler için başvuru süresi sona erdi. Artık gözler, 18 Eylül'de YSK'ya teslim edilecek olan milletvekili aday listelerinde.

CHP ADAY ADAYLARI 

CHP'de adaylık başvurusunun son gününde, Genel Merkez hareketliydi. 500'den fazla isim, başvuruda bulundu. O isimler arasında, eski İstanbul Milletvekili Umut Oran da vardı. CHP, 7 Haziran'daki listeyi büyük oranda koruyacak.

Başvuru yapanlar arasında Türkiye'nin Musul Başkonsolosu olduğu sırada, terör örgütü IŞİD militanları tarafından kaçırılan ve 101 gün sonra konsolosluk personeliyle birlikte kurtarılan Öztürk Yılmaz'ın, CHP kontenjanından bulunduğu RTÜK üyeliğinden istifa eden Ali Öztunç'un, eski Genel Başkan Deniz Baykal'ın, eski Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül'ün ve eski İstanbul Milletvekili Umut Oran'ın isimleri dikkat çekiyor. Kargo yoluyla gelen başvurular da eklendiğinde, başvuru sayısının artabileceği belirtiliyor.

CHP Genel Başkan Yardımcılarının da başvuru dosyalarını ilettikleri öğrenildi. Gelecek günlerde, partisinin Merkez Yönetim Kurulu'nu (MYK) ve Parti Meclisi'ni (PM) toplaması beklenen Kılıçdaroğlu, nihai aday listesini oluşturacak. 7 Haziran'daki seçimde başarısız olan illeri de masaya yatıracAKP yönetiminin, bu illerde sürpriz adaylar gösterebileceği ifade ediliyor.

HDP ADAY ADAYLARI

Halkların Demokratik Partisi'nde de başvuru süresi sona erdi. HDP aday adalarında dikkat çekici kriterler aradı. Kadına şiddet uyguladığı belirlenenler ve çok eşli olanların başvuruları kabul edilmedi. Adaylar, eğilim yoklaması ve merkezi komisyon tarafından belirlenecek.

AKP ADAY ADAYLARI 

AKP'de aday adaylığı başvurusu süresi 3 Eylül'de sona erdi. 3 bin kişi başvuru yaptı. 7 Haziran'a oranla, listesinde en büyük değişkiliği AKP'nin yapması bekleniyor. Zira üç dönem kuralı 1 Kasım için esnetilecek. 7 Haziran'da üç dönem kuralına takıldığı için aday olamayan, Binali Yıldırım, Burhan Kuzu, Hayati Yazıcı ve Taner Yıldız adaylık başvurularını yaptı. Cemil Çiçek, Nihat Ergün, Mehmet Ali Şahin, Bülent Arınç ve Ali Babacan ise başvuruda bulunmadı.

MHP ADAY ADAYLARI 

MHP'de ise başvuru süreci, 6 Eylül pazar akşamı sona erdi. 2 binin üzerinde başvuru var. En dikkat çekeni ise, 'Susurluk Kazası'nda hayatını kaybeden Abdullah Çatlı'nın kızı Gökçen Çatlı.


http://www.cumhuriyet.com.tr/haber/siyaset/363549/AKP__CHP__MHP__HDP_aday_adaylari_listesi_netlesti.html