ANKARA - Nuran Erkul

Kalyon Holding Enerji Grubu Başkanı Murtaza Ata, geçen hafta Cengiz-Kolin-Kalyon (CKK) konsorsiyumu olarak Rus devlet enerji şirketi Rosatom ile Akkuyu Nükleer Santrali'nin (NGS) yüzde 49'una ortak olmak üzere imzaladıkları ön protokol ve yeni yatırımlarına ilişkin AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

Akkuyu'da ortaklık sözleşmesini imzaladıkları takdirde Türk ortakların gerek inşaat gerekse enerji yatırımlarındaki önemli birikimlerinin, yatırım maliyetlerini ve takvimini olumlu etkileyeceğini anlatan Ata, "Sermaye konusunda da payımıza düşeni vereceğiz. Bu yüzde 49 oranında olacak, Ruslar da yüzde 51 oranında sermaye koyacak, ama sermaye koymakla iş bitmiyor. Kredi bulmak da gerekiyor, kredi temininde de ortaklar hisseleri oranında sorumluluk üstlenecek. Santralin yatırım maliyeti faizler ve diğer masraflar hariç takriben 16 milyar dolar. Faizlerle birlikte 19-20 milyar dolardan bahsediyoruz." diye konuştu.

Ata, Akkuyu için ekipmanları tedarik ettikleri ülkelerden finansman da sağlayabileceklerine değinerek, şunları söyledi:

"Ekipmanlar hangi ülkelerden tedarik edilecekse, o ülkelerin Eximbanklarına gideceğiz. Örneğin, türbinler Alstom’dan tedarik edilecek olursa, Fransız Eximbank kaynaklarına müracaat edeceğiz. Finansman ihtiyacını büyük oranda ekipmanların tedarik edildiği ülkelerin bankalarından kullanabilme durumumuz olacak. Bu çerçevede, ortaklık anlaşmasını müzakere etmeye başladık, ekim veya kasım gibi imzalamayı hedefliyoruz. Esas bunu imzaladıktan sonra tüm bu süreç geçerlilik kazanacak. CKK her ne kadar yüzde 49 pay ile Akkuyu'da azınlık hissedarı olsa da hedefimiz santralin yönetiminde Rus ortaklarımızla özellikle önemli konularda eşit ağırlıkta olmaktır. Ruslar hükümetler arası anlaşmaya göre santralde yüzde 51'in altına inemiyor, ancak ortaklık müzakerelerinde hedefimiz şirketin karlılığına etki edecek önemli hususlarda eşit söz sahibi olacak bir yapıyı kurabilmek."

Yaklaşık 20 milyar doları bulacak dev bir yatırımın sorumluluğunu ortaklarıyla yüklenmenin eşiğinde olduklarını vurgulayan Ata, "Bu aşamada yönetimde eşit ağılıkta olmak gerekliliğini, bu çaptaki bir yatırım için bunun makul bir beklenti görüyoruz. Ortaklık anlaşması imzalanıp Türk hükümetinin onayını aldıktan sonra, CKK olarak süreçleri hızlandıracak önemli katkılarda bulunacağımızı düşünüyoruz. Cumhuriyetin 100. yılında nükleer santralin ilk ünitesini, 2024 yılında ise ikinci ünitesini devreye almayı planlıyoruz, takvimimiz buna uygun işliyor." değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: AA