15 Temmuz darbe girişimi kapsamında tutuklu bulunan Eski Hava Kuvvetleri Komutanı Akın Öztürk'ün, Avukat Mehmet Sinan İnce tarafından Sincan Cezaevi'nde saldırıya uğradığı iddia edilmişti. Konuyla ilgili Adalet Bakanlığı'ndan yazılı bir açıklama yapıldı.

Televizyon kanallarında ve birçok haber sitesinde, Sincan Cezaevi’nde tutuklu bulunan Akın Öztürk’ün, Alaattin Çakıcı’nın avukatı olarak bilinen Avukat Mehmet Sinan İnce tarafından saldırıya uğradığı iddia edilmişti.

Olayın ortaya çıkması ise, saldırıyı gerçekleştirdiğini iddia eden Avukat İnce tarafından açıklanmıştı. Avukat İnce, Instagram hesabı üzerinden konuyla ilgili yaptığı açıklamada, görüş odasında Öztürk'e saldırdığını ve Öztürk’ü dövdüğünü öne sürdü.

ADALET BAKANLIĞI’NDAN AÇIKLAMA

Adalet Bakanlığı, yer alan haberlere ilişkin resmi internet sayfasından yazılı açıklama yaptı. Bakanlık, Sincan Cezaevi’nde tutuklu bulunan Akın Öztürk ile Avukat Mehmet Sinan İnce’nin görüş odasında görüştüklerini ve burada tartışma çıktığını ifade ederek daha sonra Avukat İnce’nin saldırma girişiminide bulunduğunu açıkladı.

Yaşanan olayın ardından Sincan Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından konuyla ilgili adli soruşturmanın başlatıldığı da açıklamada yer alıyor.

İşte açıklamanın tamamı:

Yazılı ve görsel medyada çıkan “A.Ö’ye ceza infaz kurumunda saldırı” başlığı ile verilen haberlere ilişkin aşağıdaki açıklamanın yapılmasına ihtiyaç duyulmuştur.

02/08/2016 günü saat 16:10 sıralarında Ankara Barosuna kayıtlı Avukat M.S.İ.’nin Sincan Kampüsünde bulunan ceza infaz kurumuna gelerek “Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini Ortadan Kaldırmaya veya Görevini Yapmasını Engellemeye Teşebbüs Etme, Anayasal Düzeni Ortadan Kaldırmaya Teşebbüs Etme – FETÖ” suçundan tutuklu olarak bulunan A.Ö. ile görüşmek istediği, adı geçen tutuklunun görüşmeyi kabul ettiği, avukat görüş odasında görüşme devam ederken aralarında tartışma çıktığı, Avukat M.S.İ.’nin tutukluya saldırmak istediği, avukat görüş mahalli dışında bulunan İnfaz ve Koruma Memurlarının olaya müdahele ederek Avukat M.S.İ’nin kurum dışına çıkarıldığı, olay ve adı geçen Avukat ile ilgili olarak Sincan Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından adli soruşturmanın başlatıldığı anlaşılmıştır.
Kamuoyuna saygı ile arz olunur.

Sozcu.com.tr Ankara Temsilcisi Zeynep Gürcanlı ise, konuya ilişkin CHP’nin avukat kökenli Milletvekili Haluk Peşken’den görüşlerini almıştı.

CHP’Lİ PEKŞEN: ÖZTÜRK KABUL ETMESE, GÖRÜŞME OLMAZDI

CHP’nin Avukat kökenli vekillerinden Trabzon Milletvekili Haluk Pekşen, konuyla ilgili olarak Sözcü’nün sorularını yanıtladı. Herhangi bir avukatın, cezaevindeki bir tutuklu ya da hükümlüyü görmek için öncelikle bu tutuklu-hükümlünün vekaletine sahip olması gerektiğini söyleyen Pekşen, “Ancak vekalet olmasa da, bir avukat cezaevinde yatmakta olan bir tutuklu-hükümlü ile görüşmek istediğinde, o tutuklu-hükümlüye sorulur. Tutuklunun rızası varsa, vekaleti olmasa bile avukatla görüştürülür. Bu rutin bir uygulamadır. Bu olayda, Akın Öztürk’ün sözkonusu avukatla görüşmek için rızası olmasaydı, bu görüşme gerçekleşemezdi. Belli ki Öztürk de başvuran avukatla, vekaleti olmamasına rağmen, görüşmeyi kabul etmiş” dedi.

Cezaevlerinde avukat ile müvekkil arasındaki görüşmelerin bir odada, yalnız yapıldığına, cezaevi güvenliğini sağlayan infaz memurlarının kapalı kapının ardında beklediklerini anlatan Pekşen, “o odada konuşulanlar avukat ile müvekkil arasında özeldir, dinlenilemez. Kapının dışında beklemekte olan görevli, ancak odada acil bir durum olduğunda müdahale eder” diye konuştu.

“HEM CEZAEVİ YÖNETİMİ, HEM DE AVUKAT HAKKINDA SORUŞTURMA GEREKLİ”

Pekşen, olayın gerçek olması halinde, hem avukat, hem de Sincan cezaevi yönetimi hakkında soruşturma açılması gerektiğini vurguladı. Sadece disiplin soruşturmasının yeterli olmayacağını, hem avukat, hem de cezaevi yöneticileri hakkında ayrıca adli soruşturma açılmasının da zorunluluk olduğunu kaydeden Pekşen, “böylece gerçekte ne olmuş ortaya çıkar. Hem disiplin soruşturması, hem de adli soruşturma açılmalıdır. Avukat da, cezaevi yönetimi de disiplin ve adli soruşturmaya muhattap olmalıdır” diye konuştu.

http://www.sozcu.com.tr/2016/gundem/akin-ozturke-saldiriya-iliskin-adalet-bakanligindan-aciklama-1339427/