Maliye, kayıt dışıyla mücadele için vergi denetimini teknolojik yöntemlerle yapacak. Ödeme kaydedici cihazlara yönelik çalışma başlatan Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), esnafı anlık denetime tabi tutacak. 2016'dan itibaren 'akıllı yazarkasa' zorunlu olacak. Önümüzdeki yıl üretimine başlanacak cihazlar, mevcut yazarkasalardan daha çok teknik özellik ve güvenliğe sahip olacak. İstendiğinde Maliye'ye bilgi gönderecek. Fiş-fatura bilgilerinin GİB'e iletilmesiyle kontroller elektronik ortamda yapılabilecek. Gelirler İdaresi, teknolojik altyapısı yenilenen yazarkasalar sayesinde POS cihazlarından kesilen dekontlarla esnafın o gün kestiği fişler karşılaştırılacak. POS cihazından ödeme yapıldığı halde kesilmeyen fişler İdare'ye bildirilecek. İdare'nin hazırladığı 'Yeni Nesil Ödeme Kaydedici Cihazlar Teknik Kılavuzu' taslağına göre akaryakıt pompalarına bağlanan ödeme kaydedici cihazların teknik altyapısı daha güçlü olacak. Akaryakıt kaçakçılığını önlemek amacıyla istasyonlardaki cihazlara ilave güvenlik önlemleri konulması üzerinde duruluyor.

Faaliyetlerinde seyyar EFT-POS cihazı kullanan mükellefler ise 1 Ekim 2012 tarihinden itibaren bu cihazlar yerine EFT-POS özelliği olan yeni nesil ödeme kaydedici cihaz kullanmak zorunda. Gelir İdaresi Başkanlığı'nca hazırlanan taslakta; yeni nesil ödeme kaydedici cihazlarda (ÖKC) bulunması gereken asgari standartlara yer veriliyor. Taslağın geliştirilmesi ve yayınlanmaya hazır hale getirilmesi için İdare'nin çalışmaları devam ediyor. Taslağa göre 31 Aralık 2012 tarihine kadar eski cihazlar onaylanabilecek. Yılbaşından itibaren eski mevzuata göre onaylanmış cihazların üretimi yapılamayacak. Çalışmalar hakkında bilgi veren Maliye Bakanlığı kaynakları, yeni nesil ödeme kaydedici cihazların devreye girmesiyle birlikte kayıt dışı ile daha etkin mücadelenin yanı sıra denetim ve incelemelerin bilgisayar ortamında sağlanmasının da mümkün hale geleceğini ifade etti.

Otoparkçılara POS cihazı zorunlu

Ödeme kaydedici cihazları yenileme çalışmaları devam ederken bir adım da yolların kenarında otopark işleten mükelleflere yönelik olacak. Katma Değer Vergisi Mükelleflerinin Ödeme Kaydedici Cihazları Kullanmalarına İlişkin Tebliğ ile belediyelerin otopark gelirleri artık kayıt altına alınıyor. Tebliğ kapsamında yol kenarı otopark hizmeti veren mükellefler, faaliyetlerinde 1 Ekim 2012 tarihinden itibaren EFT-POS özelliği olan yeni nesil ödeme kaydedici cihazları kullanmak zorunda olacak.

ZAMAN