ANKARA - “Çözüm süreci”nde halkın taleplerini dinlemek için kurulan akil insanlar heyeti üyeleri, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı “demoktikleşme paketini” tatmin edici bulmadı, paketteki düzenlemelerin “sembolik adımlar” olduğunu, çözüm sürecinin ilerlemesine yetmeyeceğini kaydetti. Akil insanlar, paketi şöyle değerlendirdi:
Öztürk Türkdoğan (Akdeniz Grubu üyesi. İHD Genel Başkanı): Paket, bizim hazırladığmıız rapordaki talepleri karşılamaktan uzak. Beklentilerimizin çok altında bir paket olduğunu vurgulamak istiyorum. Bir keresinde çok açık bir şekilde basın, ifade ve toplantı özgürlüğününün genişletilmesine ilişkin bir düzenleme yok. Terörle Mücadele Kanunu, İnfaz Kanunu, Türk Ceza Kanunu’yla ilgili hiçbir şey söylenmedi. İnsanların özel yetkili mahkemelerde haksız ve hukuksuz bir şekilde yatmasıyla ilgili yine bir şey yok. Tutuklu gazeteciler, milletvekilleri, belediye başkanları ve avukatlarla ilgili bir şey söylenmedi. Alevilerle ilgili düzenleme yok. Anadilinde eğitim konusunda çıka çıka özel okul çıktı. Fakir Kürt halkı bunu nasıl yapacak? Köylere geri dönüş, koruculuk sisteminin tasfiyesi, toprak reformu konularında pakette hiçbir şey yer almıyor. Hakikat Komisyonu, faili meçhul cinayetler, cezaevlerindeki sorunlarla ilgili de pakette düzenleme yer almadı. Büyük bir hayal kırıklığı var.
Lami Özgen (Güneydoğu Heyeti üyesi. KESK Başkanı): Demokrasi ve özgürlükler çerçevesinde baktığımızda bu paket çok fazla bir anlam ifade etmiyor. Kürt sorununun çözümüne katkı açısından paketin içinin boş olduğunu düşünüyorum. Paket, genel olarak bizim çalıştığımız Güneydoğu Bölgesi halkının talepleriyle örtüşmüyor.
Zübeyde Teker (Doğu Anadolu üyesi): Kürt sorunu ile Türkiye’deki ötekilerin sorunlarının bu paketle aşılabileceğini düşünmüyorum. Önemli olan anayasanın değişmesidir. Bu süreçte hükümet, başından beri Kürt hareketini görmezden gelme anlayışında. Hükümet, bu paketle iktidar süresini uzatmaya çalışıyor.
Oral Çalışlar (Yazar, Karadeniz Grubu üyesi): Ben genel olarak beğendim. Bir iki eksik var, ruhban okulu gibi ama onlar da zaman içinde giderilebilir. Yüzde 5 veya, barajsız dar bölge önerileri önemli. Siyasi partilere yardımla ilgili açıklama, Kürtlere uygulanan ambargonun kaldırılması anlamına geliyor. Andımız’ın kaldırılması mükemmel bir yaklaşım. Anadilinde eğitim yetersiz ama bu da bir adım.

ALİCAN ULUDAĞ/CUMHURİYET