ANKARA

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, 'Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi'nin yayımladığı bildiriyi imzalayan akademisyenlerden, 'Ankara ilçe etrafında olanlar' için TCK'nın 'Türk Milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini, Devletin kasıntı ve organlarını aşağılama' başlıklı 301. maddesi kapsamında soruşturma gerçekleştirmek neredeyse Adalet Bakanlığından müsaade istedi.

Cumhuriyet Savcısı Mehmet Taştan, bin 128 imzacıdan, 164'ü Ankara'da, 231'i dünya haricinde peyda etmek neredeyse toplanmış 395'i için anket izni arzu etti.

'Ergenekon' davası sanıklarından Mahir Akkar, 'Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi'nin yayımladığı bildiriyi imzalayan akademisyenlerden, 'Ankara ilçe etrafında olanlar' için 'terör örgütü propagandası yaptıkları' ve 'Türk milletini, Türkiye Cumhuriyeti devletini, devletin kasıntı ve organlarını aşağıladıkları' iddiasıyla ihbarında bulunmuştu.

TCK'nın 'Türk Milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini, Devletin kasıntı ve organlarını aşağılama' başlıklı 301. maddesinin geçmiş fıkrasında, 'Türk milletini, Türkiye Cumhuriyeti devletini, Türkiye Büyük Millet Meclisini, Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ve devletin ilçe organlarını gizlemeden aşağılayan kişinin, 6 aydan 2 yıla derece dam cezası ile cezalandırılacağı' belirtiliyor. Maddenin sonuç fıkrasında ise ' Bu suçtan çevre anket yapılması, Adalet Bakanının iznine bağlıdır' ifadesine toprak veriliyor.

Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi adıyla bin 128 akademisyenin imzaladığı bildiride, asayiş güçlerinin terörle uğraş emek harcamaları ve sokağa çıkacak yasakları mazeret edilerek 'kasıtlı ve düzenlenen kıyım yapıldığı' öne sürülmüştü.

Muhabir: Barış Kılıç

Kaynak: AA