Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Ürdün ziyaretinde icra ettiği 'Akabe ile İskenderun arasında Ro-Ro seferleri başlatmayı düşünüyoruz.' açıklamasını kıvançla karşılayan ihracatçılar, bu seferlerin ihracata 'can simidi' olacağına inanıyor.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, AA muhabirine icra ettiği değerlendirmede, Ro-Ro taşımacılığının, arsıulusal taşımacılıkta mesafeyi kısaltması, haşiv ve boşaltmanın hızı ve maliyetlerinin düşüklüğü ile ağırbaşlı avantajlar sunduğunu belirtti.

Ro-Ro seferlerinin nakliyeciler açısından da yeğleme edilen müşterek transport çeşidi bulunduğunu özetleyen Büyükekşi, Ro-Ro araba vapuru taşımacılığı ile Akabe'nin, Türkiye düşüncesince Ürdün'ün yanında Körfez ve Arap yarımadasına oluşturulan müşterek bap rolü göreceğini dile getirdi.

Büyükekşi, 'Ro-Ro seferlerinin Arap dünyasıyla ticaretimize ivme kazandıracağını düşünüyoruz. Orta Doğu'da ticarette müşkülat yaşadığımız ülkelerle ticaretimizde Ürdün anahtar gösteriş oynayacak.' sanarak konuştu.

'İhracata cankurtaran simidi olur'

Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) Koordinatör Başkanı ve TİM Lojistik Konseyi Başkanı Bülent Aymen de Akabe-İskenderun ortada Ro-Ro seferlerinin düzenlenmesinin, daralan dış satım düşüncesince adeta müşterek 'can simidi' olacağını, başta gözyaşı meyve-sebze ve besin üzere tez bozulan mahsulat düşüncesince dirimsel ehemmiyet taşıdığını belirtti.

Sadece Ro-Ro seferlerini başlatmanın hal düşüncesince tam olmayacağını, dü ülkenin de bu taşımacılığı desteklemesi icap ettiğini aktaran Aymen, 'Ürdün, intikal ücretlerinde iskonto yapmalıdır. Hükümetimizin de Ro-Ro taşımacılığına akçasal dayanaklık etmek vermesi şarttır. Tır başına maliyetin 5 bin 100 dolarlardan 3 bin dolarlara düşürülmesi işin cazibesini artıracaktır.' değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: AA