Kıbrıs Postası - Özel

Kararın hemen ardından açıklamalarda bulunan Türkiye Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) Kıbrıs Barış Harekatı ile ilgili kararının bağlayıcılığı olmadığına işaret ederek, zamanlamanın yanlışlığına vurgu yapmıştı.

Ahmet Davutoğlu, “tam Kıbrıs'ta kapsamlı barış müzakereleri ivme kazanmışken, uzun gayretlerden sonra Türkiye'nin de öncülüğünde yeni bir süreç başlamışken ve bütün dikkatler buna yoğunlaşmışken böyle bir kararın alınması kapsamlı müzakerelerin psikolojisi açısından doğru olmamıştır... Kıbrıs barış müzakereleri konusunda da şu ana kadar gelinen ve oluşan psikolojik olumlu atmosfere de uyumlu değil” demişti.

Davutoğlu: “Bu dava, 10 yıl sonra tekrar gündeme getirildi. Kesinlikle uluslararası hukuk bağlamında ve AİHM çerçevesi, kuralları bağlamında da ne bağlayıcıdır ne de bizim açımızdan bir kıymeti vardır” dedi.

ATALAY: “"AİHM KARARI KIBRIS MÜZAKERELERİNİ ETKİLEMEZ"

Dışişleri Bakanı Davutoğlu'nun “Karar bağlayıcı değil” açıklamasının ardından ise TC Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay'ın, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararının Kıbrıs'taki müzakere sürecini etkilemeyeceğini söylemesi kafaları karıştırdı.

Konunun bir süreden beri gündemde olduğunu belirten Atalay, "Dün Dışişleri Bakanımız bir açıklama yaparak 'bizim için yok hükmündedir' dedi. Ben de ona katılıyorum" demesine rağmen, AİHM kararının müzakere sürecini etkileyip etkilemeyeceği sorusu üzerine Atalay "Etkilemez herhalde” cevabını verdi.

Atalay cevabına devamla: “Biz sürece zarar verecek şeylerden, açıklamalardan da kaçınmak gerekir" derken, "Zamanlama açısından Türkiye'nin elini daraltmak için olabilir mi?" sorusuna ise "Ben o konuda çok ileri şeyler söylemeyeyim. Dışişleri Bakanlığı bunlarda taraftır. Onların açıklamasını ben referans olarak alıyorum. O kadarla yetinmek istiyorum" karşılığını verdi.


http://www.kibrispostasi.com/i